«Οχι» από Κομισιόν σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση τραπεζών

«Οχι» από Κομισιόν σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση τραπεζών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών μετατρέπεται το ζήτημα των τραπεζών, με το Ταμείο να επιμένει στην ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης και την Ευρώπη να διαφωνεί.

Χθες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι οι εγχώριες τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως περιγράφεται στο μνημόνιο και τη συμφωνία στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Στο ίδιο μήκος κύματος Τράπεζα της Ελλάδος και ΕΚΤ θεωρούν ότι το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω των επιχειρησιακών σχεδίων μείωσης των υπολοίπων των προβληματικών δανείων με ορίζοντα το 2019, όπως έχουν συμφωνηθεί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις των τραπεζών υπογραμμίζουν ότι έπειτα από μεγάλες καθυστερήσεις πλέον είναι έτοιμες να προχωρήσουν, με σειρά ενεργειών, στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, προσθέτοντας ότι ένα νέο stress test θα εκτροχίαζε τις προσπάθειες αυτές, θα εγκλώβιζε τις τράπεζες σε νέα περίοδο εσωστρέφειας και θα οδηγούσε σε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών με νέα αύξηση των «κόκκινων» δανείων.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι μια νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, κατά περίπου 10 δισ. ευρώ, είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν σε διαγραφές προβληματικών δανείων αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά και ριζικά το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα βρεθεί στην Αθήνα στο τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να θέσει εμφατικά το ζήτημα επισημαίνοντας ότι με έναν τόσο μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων στον ισολογισμό τους οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και θα παραμείνουν καθηλωμένες λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας. Σημειώνεται ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ απέστειλε τον περασμένο Ιούλιο επιστολή στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ζητώντας νέο stress test και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.

Ετσι ή αλλιώς, στη μέση βρίσκονται οι εγχώριες τράπεζες και η διένεξη ΔΝΤ – ευρωπαϊκών θεσμών έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία: οι τραπεζικές μετοχές –παρά τη χθεσινή ανάκαμψη– έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 μηνών καταγράφοντας απώλειες κατά 13% από τα μέσα Ιουλίου, όταν κορυφώθηκε το ράλι στον απόηχο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Αναλυτές θεωρούν αρκετά πιθανό το ζήτημα των τραπεζών να αποτελέσει τη διαπραγματευτική αιχμή του Tαμείου, η οποία μπορεί να κρίνει την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Οι υποχωρήσεις του ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζών θα γίνουν μόνο αν επιτευχθούν περισσότερα σε άλλα κρίσιμα πεδία. Oλα αυτά ανατρέπουν τις προσδοκίες για μια εύκολη τρίτη αξιολόγηση και το θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί για την οικονομία και τις τράπεζες. Το φάσμα ενός νέου stress test είναι πιθανό να επηρεάσει τη θετική πορεία των καταθέσεων, ενώ αν επιστρέψει η αβεβαιότητα είναι βέβαιο ότι θα δυσκολέψει την προσπάθεια των τραπεζών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή