Στα 61 εκατ. ευρώ τα κέρδη του ΟΠΑΠ το πρώτο 6μηνο

Στα 61 εκατ. ευρώ τα κέρδη του ΟΠΑΠ το πρώτο 6μηνο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aύξηση εσόδων και κάμψη κερδών παρουσίασε ο όμιλος ΟΠΑΠ το α΄ εξάμηνο του έτους. Παρά όμως τη μείωση κερδών, η κερδοφορία παραμένει ισχυρή στα 61 εκατ. ευρώ και για τον λόγο αυτό, η διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει διανομή προμερίσματος στους μετόχους της, ύψους 31,9 εκατ. ευρώ ή 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, τα έσοδα παρουσίασαν μικρή αύξηση το α΄ εξάμηνο του έτους. Οι μεικτές εισπράξεις ανήλθαν στα 2,13 δισ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 2,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, ενώ τα καθαρά έσοδα προ του φόρου παιγνίων (GGR) ανήλθαν σε 688 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,4%. Τα καθαρά έσοδα (NGR) από τα παίγνια ανήλθαν σε 285 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,6%.

Τα καθαρά έσοδα NGR είναι τα καθαρά που μένουν στον ΟΠΑΠ, δηλαδή είναι απαλλαγμένα από τις αποδόσεις στους παίκτες, τις προμήθειες των πρακτόρων και κυρίως είναι απαλλαγμένα από τον φόρο των παιγνίων (GGR Tax). O τελευταίος ανήλθε το πρώτο εξάμηνο σε 221 εκατ. ευρώ προμηνύοντας ότι και φέτος θα ξεπεράσουν τα 450 εκατ. ευρώ.

Η κάμψη των κερδών της επιχείρησης προήλθε τόσο από έκτακτες χρεώσεις όσο και από την αύξηση των εξόδων διάθεσης λόγω του έργου των παιγνιομηχανών (VLTs). Επίσης τα φετινά έσοδα επιβαρύνθηκαν από προβλέψεις για επίδικες υποθέσεις. Συγκεκριμένα, τα δημοσιευμένα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 131 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας κάμψη κατά 19% και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 61 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 29%. Τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA, σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ, παρουσιάζουν κάμψη 8% και τα προσαρμοσμένα κέρδη υποχώρηση κατά 14%.

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα πορεία και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για το άμεσο μέλλον. «Η απόδοση του ΟΠΑΠ σε λειτουργικό επίπεδο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017 παρέμεινε ισχυρή, με τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) να παρουσιάζουν ελαφριά μόνο κάμψη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, παρά την απουσία σημαντικών αθλητικών γεγονότων και τις προκλήσεις στο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον, οι οποίες συνεχίζουν να επηρεάζουν το διαθέσιμο εισόδημα των πελατών μας», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ντάμιαν Κόουπ. «Υπό αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε, «η συνολική απόδοση του ΟΠΑΠ είναι αξιοσημείωτη». Ο κ. Κόουπ παραδέχθηκε ότι ο σχεδιασμός προχωρεί κανονικά και ότι «παρότι έχουν να γίνουν ακόμη πολλά στο β΄ εξάμηνο, το γ΄ τρίμηνο ξεκίνησε ενθαρρυντικά και παραμένουμε θετικοί στις προοπτικές ανάπτυξης του ΟΠΑΠ για το υπόλοιπο του 2017 και πέρα από αυτό».

Ο όμιλος στο τέλος του β΄ τριμήνου 2017 παρουσίασε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 330 εκατ. ευρώ, έναντι 274 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Παράλληλα, οι λειτουργικές ταμειακές ροές σημείωσαν αύξηση κατά 81%, φτάνοντας τα 119 εκατ. ευρώ. Τέλος ο καθαρός δανεισμός υπερδιπλασιάσθηκε στα 217 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας της έκδοσης του νέου ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, μέσα στο α΄ εξάμηνο του έτους επενδύθηκαν τα 92 εκατ. ευρώ, κυρίως προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των υποδομών πληροφορικής.

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ακόμη χθες ότι έχει εγκαταστήσει 3.031 VLTs σε όλη την επικράτεια της χώρας και ότι συνεχίζεται η εγκατάστασή τους. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι είχε μεικτά έσοδα (GGR) 9,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του παιγνίου. Τέλος, η διοίκηση της εταιρείας γνωστοποίησε πρόβλεψη για επίδικη υπόθεση ύψους 12 εκατ. ευρώ και ότι βρίσκεται σε διαιτησία με το ΤΑΙΠΕΔ, για διαφορά ύψους 2,25 εκατ. ευρώ σχετική με τη σύμβαση πώλησης της άδειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή