Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι από κυβέρνηση και Eldorado Gold

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι από κυβέρνηση και Eldorado Gold

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι όσον αφορά την επένδυση της Eldorado Gold βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά των μετόχων των Μεταλλείων Χαλκιδικής. Στο μεταξύ, παρέμβαση για την υπόθεση έκανε χθες ο υπουργός Εμπορίου του Καναδά Francois-Philippe Champagne με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, και εάν χρειαστεί, όπως τονίζουν στην «Κ» πηγές της εταιρείας, θα υπάρξει παρέμβαση και του πρωθυπουργού της χώρας Τζάστιν Τριντό προς τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η επένδυση της Eldorado στην Ελλάδα θα απασχολήσει και το Eurogroup της Παρασκευής, στο πλαίσιο του «τι πρέπει να αποφεύγεται», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά Eυρωπαίος αξιωματούχος.

Ο υπουργός Εμπορίου του Καναδά επεσήμανε τις «προβληματικές» καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών για την Eldorado σε επιστολή του προς τον κ. Σταθάκη, όπως δήλωσε στο Reuters. «Παρεμβαίνουμε όταν θεωρούμε ότι καναδικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό δεν λαμβάνουν δίκαιη μεταχείριση στο πλαίσιο των δικαιωμάτων και της νομοθεσίας στις χώρες αυτές. Αυτό θα πω και στον ομόλογό μου τηλεφωνικά», δήλωσε ο κ. Champagne.

Είχε προηγηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας –μετά και τις αντιδράσεις που εισέπραξε από τους εργαζομένους στα μεταλλεία, οι οποίοι κατέφθασαν με τρία λεωφορεία χθες στην Αθήνα και περικύκλωσαν το υπουργείο– η έκδοση δύο αδειών για το έργο της Ολυμπιάδας. Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη μία άδεια για την Ολυμπιάδα, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό θα εκδοθεί μέχρι σήμερα, αλλά και ακόμη μία άδεια για τις Σκουριές, που για την Εldorado είναι απαραίτητη προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες στην περιοχή μετά τις 21 του μηνός.

Με ανακοίνωσή της η Eldorado επιβεβαίωσε την έκδοση των αδειών, σημειώνοντας ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα ακόμη τρεις άδειες, καθώς επίσης και ότι περιμένει πρόσθετη πληροφόρηση αναφορικά με την επικείμενη διαιτησία. «Με την έγκριση όλων των απαιτούμενων αδειών, τη σαφήνεια αναφορικά με το αντικείμενο της διαιτησίας και μια κυβέρνηση ανοικτή στον διάλογο, η εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές τις δυνατότητες στην Ελλάδα, δεσμευόμενη ότι θα εφαρμόζει πάντα τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές», αναφέρει η Eldorado, ενώ ο επικεφαλής της εταιρείας Τζορτζ Μπερνς δήλωσε: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη προς την επίλυση του θέματος. Ωστόσο συνεχίζουμε να αναμένουμε τις υπόλοιπες άδειες».

Ο κ. Σταθάκης, από τη μεριά του, με δηλώσεις του είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα ότι οι δραστηριότητες κατασκευής και ανάπτυξης του έργου των Σκουριών θα τεθούν στη διαδικασία της διαιτησίας. Ο υπουργός δήλωσε μάλιστα ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους συνεδρίασε χθες για την έκδοση του κειμένου προσφυγής στη διαιτησία. Πηγές του υπουργείου τόνιζαν επίσης ότι το αργότερο αύριο (σ.σ.: σήμερα) θα κοινοποιηθεί στην «Ελληνικός Χρυσός» η αίτηση εκκίνησης της διαιτησίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σταθάκης κάλεσε τη διοίκηση της εταιρείας σε συνάντηση αμέσως μετά την κοινοποίηση της διαιτησίας. Μέχρι και χθες αργά το βράδυ πάντως, στην εταιρεία δεν είχε φτάσει η κοινοποίηση για τη διαιτησία, ενώ πηγές της «Ελληνικός Χρυσός» αμφισβητούν τη δυνατότητα έναρξης αυτή τη στιγμή μιας τέτοιας διαδικασίας για την άδεια των Σκουριών με το επιχείρημα ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα επίδικο σε άλλο δικαστήριο. Αναφέρονται στην προσφυγή της εταιρείας στο ΣτΕ κατά της απόφασης του Πάνου Σκουρλέτη για ανάκληση των αδειών τον Ιούλιο του 2016, που εκκρεμεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή