Προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει θυγατρική της Exin

Προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει θυγατρική της Exin

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής τηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Exin Re. Η θυγατρική της EXIN Financial Services Holding B.V., που έχει αναδειχθεί ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία ως ο αγοραστής της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι τιμήματος 718,3 εκατ. ευρώ, αντιμετωπίζει σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Insurance Insider «πρόβλημα ρευστότητας». Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το πρόβλημα ρευστότητας είναι και η αιτία για την παραίτηση –λόγω μη καταβολής μισθών– τεσσάρων στελεχών στην αντασφαλιστική εταιρεία Exin Re, με έδρα τη Ζυρίχη, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μαρκ Μοπού.

Πηγές από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας αφήνουν να εννοηθεί ότι όσα αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα δεν δημιουργούν ανησυχία σε σχέση με την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταβίβασης του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην EXIN Financial Services Holding B.V., η οποία προχωρεί με βάση το χρονοδιάγραμμα. Αυτό προβλέπει ότι η πώληση θα έχει κλείσει –έχοντας λάβει και τις αναγκαίες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές– μέχρι το τέλος του χρόνου και προς την κατεύθυνση αυτή εργάζονται, όπως σημειώνεται, τα στελέχη της ολλανδικής εταιρείας και της Εθνικής Ασφαλιστικής. Θα προηγηθεί η κατάθεση του φακέλου της συμφωνίας στην Τράπεζα της Ελλάδος, που είναι και η αρμόδια εποπτική αρχή, σε γνώση της οποίας είναι και το δημοσίευμα. Πηγές της ΤτΕ εξηγούν πως η μεταβίβαση θα κριθεί με βάση τα στοιχεία του φακέλου.

Τα πρόβλημα ρευστότητας, βάσει του δημοσιεύματος, συνίσταται στη μη καταβολή των μισθών που αναλογούν σε στελέχη της εταιρείας τουλάχιστον από τον Αύγουστο –σύμφωνα με άλλες πηγές δεν έχουν πληρωθεί μισθοί από τον Μάιο– ενώ ειδικά ο διευθύνων σύμβουλος της Exin Re Μαρκ Μοπού φέρεται να διεκδικεί 618 χιλ. δολάρια από τον Ιούλιο.

Οφειλές φέρεται να υπάρχουν επίσης και στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα, καθώς και στο μητρώο εταιρειών του καντονιού της Ζυρίχης. Από την άλλη πλευρά, πηγές της Exin υποστηρίζουν πως η όλη υπόθεση αφορά δικαστική διένεξη στην οποία βρίσκεται η εταιρεία με τον κ. Μοπού, από τον οποίο διεκδικεί 6 εκατ. δολάρια. Τα χρήματα αυτά η Exin κατέβαλε ως αποζημίωση στην ασφαλιστική Axis Re, όπου εργαζόταν πριν ο κ. Μοπού. Ο τελευταίος φεύγοντας για την Exin φέρεται να πήρε μαζί του δεδομένα της Axis.

Ωστόσο, τα προβλήματα ρευστότητας που έχει η αντασφαλιστική εταιρεία του ομίλου Exin, με βάση το εκτενές δημοσίευμα του Insurance Insider, επιβεβαιώνει μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το προσωπικό του ομίλου Exin ο διευθύνων σύμβουλος Ματ Φέρφιλντ. Στο σχετικό μήνυμα ο κ. Φέρφιλντ σημειώνει ότι «η διοίκηση δουλεύει προς την κατεύθυνση της επίλυσης της κατάστασης σε σχέση με τις ταμειακές ροές». Κληθείς δε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο κ. Φέρφιλντ δήλωσε: «Σε λιγότερο από 18 μήνες στήσαμε έναν οργανισμό με αρκετές εταιρείες και εκατοντάδες εργαζομένους. Με το κλείσιμο της συμφωνίας για την Εθνική Ασφαλιστική έως το τέλος του χρόνου, θα έχουμε επιπλέον ασφάλιστρα 1 δισ. ευρώ».

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου «Πηνελόπη» (πρόκειται για το σχέδιο εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής), η Exin Partners, το επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν οι κ. Τζον Κουδούνης και Τζον Κάλαμος, παρείχε διαβεβαιώσεις στους συμβούλους πώλησης, Morgan Stanley και Goldman Sachs, για τη χρηματοδότηση της συναλλαγής. Οπως αναφέρεται στο μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, «το δανειακό σχήμα είναι σχεδιασμένο ώστε να επιλύσει τα θέματα (ρευστότητας) έως τον προγραμματισμένο χρόνο ολοκλήρωσης της συναλλαγής με την Εθνική, δηλαδή έως το τέλος του χρόνου». Οι βραχυπρόθεσμες προσπάθειες για τη διασφάλιση της ρευστότητας του ομίλου βρίσκονται σε εξέλιξη παράλληλα με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και σε συνεργασία με τον βρετανικό τραπεζικό εταίρο και το αντασφαλιστή εταίρο του ομίλου, αναφέρει στο μήνυμα προς το προσωπικό ο κ. Φέρφιλντ.

Να σημειωθεί ότι, όπως ρητά αναφέρεται στο προσύμφωνο που έχει υπογραφεί μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Exin, η τελευταία εγγυάται ότι διαθέτει μετρητά ή εγκεκριμένα δάνεια που θα της επιτρέψουν να καταβάλει το τίμημα των 718,3 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή