Περιορισμένη άνοδος 0,27% στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένη άνοδος 0,27% στο Χρηματιστήριο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεκόπη το πτωτικό σερί των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων που κόστισε σχεδόν 3 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου. Η τεχνική αντίδραση προήλθε κυρίως από τις τρεις συστημικές τράπεζες (Εθνική 4,40%, Eurobank 3,83%, Alpha Bank 0,57%), ενώ η τέταρτη συστημική τράπεζα η Πειραιώς υπέστη απώλειες 1,43% και διολίσθησε στα 3,450 ευρώ. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με ελαφρά κέρδη 0,27% στις 762,86 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 755,07 μονάδων (-0,75%) και 763,26 μονάδων (0,32%).

Η αγορά παραμένει σε αβεβαιότητα, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, καθώς δεν υπάρχει εξέλιξη τόσο για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας όσο και για τον έλεγχο του ενεργητικού των τραπεζών (Asset Quality Review) που έχουν ζητήσει τα στελέχη του ΔΝΤ και ενώ στις αρχές του 2018 θα πραγματοποιηθούν τα stress tests για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, το χρηματιστήριο θα συνεχίσει να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και θα παραμένει στο χείλος του γκρεμού με το βραχυχρόνιο ρίσκο να είναι πλέον πολύ υψηλό, καθώς «άσχημα νέα» ήσσονος σημασίας ή αρνητικές εκθέσεις και εκτιμήσεις ξένων οίκων μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική περαιτέρω επιδείνωση κλίματος, δίνοντας αφορμή για εσπευσμένες ρευστοποιήσεις. Να σημειωθεί ότι μετά το ράλι ανόδου το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, τα περισσότερα blue chips βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα, άρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ισχυρής τεχνικής αντίδρασης.

Στη χθεσινή δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,519 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,19%, στις 2.004,63 μονάδες, ενώ με κέρδη 2,34% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap και διαμορφώθηκε στις 1.050,49 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,83% στις 847,11 μονάδες. Eνισχύθηκαν χθες οι αποδόσεις του 2ετούς και 5ετούς κρατικού ομολόγου, καθώς η ανησυχία των επενδυτών ότι θα καθυστερήσει η τρίτη αξιολόγηση έχει οδηγήσει αρκετά funds σε ρευστοποιήσεις των τίτλων του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 2,75% από 2,70% της προχθεσινής μέρας, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διαπραγματεύθηκε στο 4,42% από 4,37% της προηγούμενης συνεδρίασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή