Νέα καθυστέρηση στον διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό

Νέα καθυστέρηση στον διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθυστερεί εκ νέου η προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Αν και οι όροι της πρώτης φάσης του διαγωνισμού έχουν εγκριθεί από τον περασμένο Μάιο (2 Mαΐου 2017), εντούτοις ο διαγωνισμός δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί. Και σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, στους εργαζομένους της Εγνατίας Οδού με τους οποίους συναντήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, δεν πρόκειται να προκηρυχθεί ούτε μέσα στον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Λ. Τσιτσογιαννοπούλου ανέφερε ότι «όλα τα σενάρια για την παραχώρηση είναι ανοικτά», χωρίς να αποκλείεται ακόμη και αυτό της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

«Οι εργαζόμενοι ξέρουμε πολύ καλά τις ανάγκες της εταιρείας και ενόψει και της τρίτης αξιολόγησης (σ.σ.: βάσει της δέσμευσης του ΤΑΙΠΕΔ έναντι των δανειστών ο ανάδοχος πρέπει να εγκατασταθεί στην Εγνατία Οδό μέχρι το καλοκαίρι του 2018) κάποιες διαδικασίες χρειάζεται να τις δούμε άμεσα.

»Εχουμε τη δέσμευση της κ. Τσιτσογιαννοπούλου ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα προβεί στον διαγωνισμό (για την παραχώρηση) ούτε τον επόμενο μήνα, τον Οκτώβριο. Θα συμμετάσχουμε στον διάλογο και μέσα στην εβδομάδα θα πάει ένα κλιμάκιο δικό μας στην Αθήνα, με τεχνοκρατικά στοιχεία. Εχουμε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας», είπε προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων της Εγνατίας Οδού, Πασχάλης Τσουκαλάς.

Στο μεταξύ, χθες, η Εγνατία Οδός παρουσίασε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2016. Τα αποτελέσματα είναι βελτιωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρήση χάρις τους νέους σταθμούς διοδίων που τοποθετήθηκαν. Συγκεκριμένα, τα έσοδα ανήλθαν σε 61,7 εκατ.ευρώ, βελτιωμένα κατά 10,7% σε σχέση με το 2015. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διπλασιάστηκαν ξεπερνώντας τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα ανήλθαν σε ζημίες ύψους 87 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες της περασμένης χρήσης είναι αυξημένες σε σχέση με το 2015, όπου είχαν εμφανιστεί ζημίες ύψους 67 εκατ. ευρώ. Ωστόσο αυτό οφείλεται σε λογιστική χρέωση που αφορά την υποχρέωση για επιστροφή του μη επιλέξιμου ΦΠΑ από συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Η χρέωση ανέρχεται σε 24,7 εκατ. ευρώ και αφορά τις χρήσεις 2014 και 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή