Ασπίδα 10 δισ. στις πιέσεις του ΔΝΤ για νέα στρες τεστ

Ασπίδα 10 δισ. στις πιέσεις του ΔΝΤ για νέα στρες τεστ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή τους ότι δεν θα πραγματοποιηθεί έκτακτος έλεγχος ποιότητας ενεργητικού (AQR) για τις ελληνικές τράπεζες υπογραμμίζουν στην «Κ» επιτελικά στελέχη τραπεζών, πεποίθηση που έχουν σχηματίσει βάσει των δημόσιων τοποθετήσεων της ΕΚΤ αλλά και των συναντήσεων που πραγματοποιούν. Επιπλέον, σημειώνουν ότι οι τράπεζες μπορούν να διαθέσουν περισσότερα από 10 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία μέσω της λειτουργικής τους κερδοφορίας για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Την προηγούμενη εβδομάδα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, απαντώντας στο ΔΝΤ, σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτο AQR των ελληνικών τραπεζών, επαναλαμβάνοντας ότι ο σχεδιασμός των ευρωπαϊκών αρχών προβλέπει τη διενέργεια πανευρωπαϊκού stress test το 2018 και εκεί θα εξεταστούν σε βάθος οι ελληνικές ιδιαιτερότητες τόσο σε ό,τι αφορά το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και την αποτίμηση των εγγυήσεων και την κατάσταση ρευστότητας. Είχε προηγηθεί αυστηρή παρέμβαση της αντιπροέδρου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Sabine Lautenschläger, η οποία σε επιστολή (απαντώντας, επίσης, στο ΔΝΤ) τόνισε «ότι ο SSM είναι ανεξάρτητο όργανο και δεν λαμβάνει οδηγίες από θεσμούς ή όργανα της Ε.Ε., κυβερνήσεις ή οποιονδήποτε άλλον οργανισμό». Σημείωσε ακόμα ότι σε εξέλιξη βρίσκονται προγραμματισμένοι, για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, επιτόπιοι έλεγχοι στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, ώστε να διαπιστωθεί η κατάστασή τους και από τα αποτελέσματα των ελέγχων θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο εξέτασης πρόσθετων δράσεων.

Πέραν των παραπάνω τοποθετήσεων και από τις επαφές που πραγματοποιούνται με τους εκπροσώπους των θεσμών οι τράπεζες δεν θεωρούν πιθανό ένα έκτακτο AQR. Στην κατεύθυνση αυτή έχει εργαστεί εντατικά η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία επισημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να δώσουν όλο τους το βάρος στην επίτευξη των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων και προσθέτει ότι ένα AQR θα μπορούσε να εκτροχιάσει την προσπάθεια. Παράλληλα, ένα AQR δεν φαίνεται να έχει κανένα νόημα δεδομένου ότι πραγματοποιήθηκε αναλυτικό stress test και AQR το 2015 από την ΕΚΤ και στο μεταξύ η κατάσταση της οικονομίας και των κόκκινων δανείων όχι μόνο δεν έχει επιδεινωθεί, αλλά παρουσιάζει μικρή βελτίωση.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι στην πραγματικότητα «τρέχουν» διαρκώς διάφοροι έλεγχοι από τις εποπτικές αρχές, που εξετάζουν σε βάθος την κατάσταση των τραπεζών και την πορεία των προβληματικών δανείων και αποδίδουν την επιμονή του ΔΝΤ σε λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την υγεία του τραπεζικού συστήματος αλλά με ευρύτερα ζητήματα πολιτικής.

Τις προηγούμενες ημέρες, πάντως, μεταφέρθηκε στις διοικήσεις των τραπεζών αυστηρότατο μήνυμα από την ΕΚΤ για την ανάγκη επιτάχυνσης των δράσεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της ουσιαστικής αξιοποίησης του νέου θεσμικού πλαισίου, προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει απτή πρόοδος στο ζήτημα των κόκκινων δανείων οι επιπτώσεις το 2018 θα είναι αναπόδραστες. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι το 2017 οι στόχοι μείωσης θα επιτευχθούν, ενώ αναγνωρίζουν ότι πρέπει να κινηθούν με ταχύτερο ρυθμό και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τη διετία 2018 – 2019.

Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι το σύστημα διαθέτει δύο ισχυρές κεφαλαιακές εφεδρείες. Πρώτον, μια λειτουργική κερδοφορία 4 δισ. ευρώ ετησίως η οποία μπορεί να εξασφαλίσει κεφάλαια άνω των 10 δισ. ευρώ –όσα ζητεί το ΔΝΤ για πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση– σε ορίζοντα 3ετίας για την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεύτερον, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια της τάξης του 16% – 17%, όταν το όριο που έχει τεθεί για τις ελληνικές τράπεζες είναι στο 12%, μέρος της οποίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μειώσεις κόκκινων δανείων.

«Σταματήστε να βασανίζετε την Ελλάδα»

Με τίτλο «Το ΔΝΤ πρέπει να σταματήσει να βασανίζει την Ελλάδα», ο επικεφαλής επενδύσεων της Hayman Capital Management, Kyle Bass, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο Bloomberg υπογραμμίζει ότι το Ταμείο πρέπει να διαγράψει χρέος της Ελλάδας και να μην θέτει ζήτημα νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι η Hayman Capital Management έχει επενδύσει σε μετοχές ελληνικών τραπεζών. Στο άρθρο σημειώνονται η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πραγματοποιηθεί στο διάστημα 2010 – 2016 και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, υπογραμμίζει ότι έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί δύο φορές, έχουν ενισχύσει τις προβλέψεις για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και ότι, πλέον, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι σημαντικά υψηλότεροι από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, παρέχοντας «μαξιλάρι» για μελλοντικές απώλειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή