Οι Σκουριές κυριάρχησαν στο roadshow του Λονδίνου

Οι Σκουριές κυριάρχησαν στο roadshow του Λονδίνου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπόθεση της Eldorado Gold και κατά πόσον η Ελλάδα παραμένει φιλική ως προς τις ξένες επενδύσεις κυριάρχησε τη πρώτη μέρα του 12ου roadshow που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή 33 εισηγμένων και εκατοντάδων διεθνών εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων και hedge funds που διαχειρίζονται περισσότερα από 2 τρισ. δολ. παγκοσμίως.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, απαντώντας στην ερώτηση ξένου επενδυτή κατά πόσον η συμπεριφορά της κυβέρνησης στο θέμα της Eldorado Gold συνάδει με φιλική προσέγγιση των επενδυτών και των επενδύσεων στη χώρα μας, απάντησε πως αυτό που ζήτησε η κυβέρνηση αφορά σε συγκεκριμένη μελέτη, η οποία πρέπει να αποδεικνύει την τήρηση όλων των δεσμεύσεων από την πλευρά της εταιρείας σε ό,τι αφορά τους όρους σύμβασης, διαδικασία που τηρείται και στο εξωτερικό και δεν αποτελεί ελληνική πραγματικότητα.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αναζητεί πλέον ιδιωτικά κεφάλαια προκειμένου να εφαρμόσει την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της» και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες για έντονη οικονομική δραστηριοποίηση. Μεταξύ αυτών, ο υπουργός ανέφερε τους κλάδους τεχνολογίας, ενέργειας, τουρισμού αλλά και φαρμάκων.

Μιλώντας στα ξένα funds και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι «η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει στο μονοπάτι ανάκαμψης και ανάπτυξης» και παρουσίασε στοιχεία τα οποία αποτυπώνουν τη βελτίωση σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, ενώ παρουσίασε αναλυτικά τους σχεδιασμούς και τις προβλέψεις για την πορεία βασικών δεικτών έως και το 2022.

Ταυτόχρονα, χθες, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του συνεδρίου έγιναν και δύο παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία από τους ξένους οίκους Berenberg και Morgan Stanley. Ο γερμανικός οίκος εκτίμησε ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου πολύ σύντομα θα υποχωρήσει στο 4% (σ.σ. από το 5,45% που έκλεισε την Τετάρτη), ενώ ο αμερικανικός οίκος Morgan Stanley τόνισε ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν θετικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για τη σημερινή τελευταία μέρα του συνεδρίου έχουν κανονιστεί 650 συναντήσεις μεταξύ ξένων επενδυτών και των ελληνικών επιχειρήσεων – πρόκειται για μια αύξηση κατά 30% σε σχέση με την περυσινή εκδήλωση. Στο επίκεντρο βρίσκονται για άλλη μια φορά οι ελληνικές τράπεζες εν μέσω της διαρκώς εντεινόμενης συζήτησης για την επάρκεια και την ποιότητα των κεφαλαίων τους, τη διενέργεια ή μη νέων ελέγχων ποιότητας ενεργητικού (AQRs), την πορεία και διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Μεταξύ των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων που συμμετέχουν στο συνέδριο συμπεριλαμβάνονται οι BlackRock, Invesco, Goldman Sachs, M&G Investments, Baupost Group καθώς και τα hedge funds όπως τα Anchorage Capital, VR Capital, Raiffeisen Capital Management, LMR, CapeView, Reed Smith κ.ά. Στο roadshow συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες και βασικοί μέτοχοι των εξής εισηγμένων: Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Attica Bank, ΜΙG, EXAE, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Folli Follie, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Aegean Airlines, Eλλάκτωρ/ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα/Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο/Cenergy Holdings, Ιντραλότ, Grivalia Properties, Lamda Development, Μυτιληναίος, Εθνική Πανγαία, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, Κρι Κρι, MLS, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Autohellas.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή