Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για «Σελόντα» και «Νηρέα»

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για «Σελόντα» και «Νηρέα»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ισχυρό ενδιαφέρον που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα για την εξαγορά της συμμετοχής των τραπεζών στις δύο εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών, τη «Σελόντα» και τη «Νηρεύς», επιβεβαιώθηκε χθες κατά το στάδιο της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών.

Αν και δεν υπήρξε ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό των υποψηφίων που προσήλθαν στη διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των ενδιαφερομένων στο αρχικό στάδιο, που ανέρχονταν σε 40 επενδυτικά κεφάλαια, προσήλθαν και στη χθεσινή διαδικασία, πιστοποιώντας το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται τέλη Νοεμβρίου, ενώ η ολοκλήρωση της πώλησης προσδιορίζεται την άνοιξη του 2018.

Ενδιαφερόμενοι

Στους ενδιαφερομένους περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, funds που είτε δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα είτε έχουν δείξει στο πρόσφατο παρελθόν ενδιαφέρον για ελληνικές εταιρείες (π.χ. για ΜΕΒΓΑΛ και «Μαρινόπουλο»), όπως η KKR, η Bain Capital, η Oaktree, offshore εταιρείες πίσω από τις οποίες φέρεται να βρίσκονται ελληνικά επενδυτικά συμφέροντα, αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, όπως η καναδική Cooke. Στους ενδιαφερομένους συγκαταλέγεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, και η Amerra Capital Management LLC που ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς πέρυσι εξαγόρασε το 90% της εταιρείας «Ανδρομέδα» από την Global Finance (συμφερόντων Πλακόπητα).

Υπενθυμίζεται ότι προς πώληση έχει τεθεί το 74,98% που κατέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στη «Νηρεύς» και το 79,61% που κατέχουν στη «Σελόντα» και σύμφωνα με την πρόσκληση που έχει απευθυνθεί στους επενδυτές, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προσφορών για κάθε μία από τις εταιρείες ξεχωριστά ή και για τις δύο μαζί. Στόχος σύμφωνα με τραπεζικές πηγές είναι η αποεπένδυση από τον κλάδο και για τον λόγο αυτό, εκτός από το τίμημα, θα αξιολογηθεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει την πρόταση εξαγοράς. Με βάση πηγές που εμπλέκονται στη διαδικασία, το βάρος θα δοθεί επίσης στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των δύο εταιρειών, που πρέπει να υποστηριχθούν με τεχνογνωσία προκειμένου να ανταποκριθούν στις εξελίξεις του κλάδου. Το ενδιαφέρον για το μέλλον των δύο εταιρειών δεν είναι μόνο ελληνικό και δεν περιορίζεται στους επίδοξους επενδυτές και στους σημερινούς ιδιοκτήτες τους.

Ανταγωνιστές

Οι ανταγωνιστές, κυρίως οι τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα βασικά είδη της κατηγορίας της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, δηλαδή στην τσιπούρα και το λαβράκι, αναμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, καθώς ένα νέο ισχυρό σχήμα, που πιθανώς θα προκύψει, θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα.

Αρκετοί επίσης αναλυτές της αγοράς αναμένουν ότι η πώληση της «Σελόντα» και της «Νηρεύς» θα δημιουργήσει μεγαλύτερη σταθερότητα στον κλάδο γενικότερα. «Ολοι οι μεγάλοι παραγωγοί αναμένουν με αγωνία τη διαδικασία πώλησης των δύο εταιρειών. Μπορεί να αλλάξει την κατάσταση σε όλο τον κλάδο, ειδικά εάν και οι δύο εταιρείες καταλήξουν σε έναν αγοραστή», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα Intrafish ο κ. Γ. Μελετιάδης, γενικός διευθυντής στην τουρκική εταιρεία «Ilknak Aquaculture». «Θα υπάρξει θετική επίδραση από την πώληση. Υπάρχει η ανάγκη οι εταιρείες να περάσουν στα χέρια επαγγελματιών. Ακόμη και αν εξαγορασθούν από κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών, είναι καλύτερα από τις τράπεζες», υποστήριξε από την πλευρά του ο Γκουστάβο Λαραζαμπάλ, γενικός διευθυντής της ισπανικής «Aquanaria».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή