ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δύο υποψήφιοι στην τελική ευθεία για τον ΔΕΣΦΑ

dyo-ypopsifioi-stin-teliki-eytheia-gia-ton-desfa-2210557

Μόνο οι δύο από τους έξι υποψηφίους προκρίνονται στην επόμενη φάση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ. Πρόκειται για την κοινοπραξία των εταιρειών Snam (Ιταλία), Enagas (Ισπανία), Fluxys (Βέλγιο) και Nederlandse Gasunie (Ολλανδία), καθώς και την ισπανική Regasificadora del Noroeste. Σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ σημειώνει ότι «τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα, αφού υπογράψουν Συμφωνία Εμπιστευτικότητας, θα λάβουν το τεύχος και τα σχετικά έγγραφα της Β΄ φάσης του διαγωνισμού (υποβολή δεσμευτικών προσφορών) και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην ψηφιακή βάση δεδομένων, στοιχείων και λοιπών πληροφοριών σχετικά με το ΔΕΣΦΑ».

Από την επόμενη φάση του διαγωνισμού αποκλείστηκαν η γαλλορουμανική κοινοπραξία των GRTgaz και Transgaz, η αυστραλιανών συμφερόντων Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited, η καταρινή Powerglobe και η αμερικανική Integrated Uility Services (INTUS). Οι δύο τελευταίες αποκλείστηκαν επειδή δεν ήταν πιστοποιημένοι διαχειριστές ευρωπαϊκών συστημάτων φυσικού αερίου, όπως προέβλεπε η προκήρυξη. Η γαλλορουμανική κοινοπραξία και η αυστραλιανών συμφερόντων Macquarie, η οποία έχει παρουσία σε ευρωπαϊκές χώρες και ως εκ τούτου ήταν πιστοποιημένοι διαχειριστές ευρωπαϊκών συστημάτων, αποκλείστηκαν επειδή δεν πληρούσαν άλλον όρο της προκήρυξης, δηλαδή αυτόν που προέβλεπε ότι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ιδιοκτησιακά διαχωρισμένοι, δηλαδή να μην διατηρούν ιδιοκτησιακή σχέση με εταιρεία που δραστηριοποιείται στην προμήθεια ή την εμπορία φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την προκήρυξη, για να προκριθεί κάποιος έπρεπε να πληροί τα χαρακτηριστικά του πιστοποιημένου διαχειριστή δικτύου, ιδιοκτησιακά διαχωρισμένου, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό ενεργειακό πλαίσιο. Εξαρχής αυτά τα κριτήρια πληρούσαν μόνο η ευρωπαϊκή κοινοπραξία και η ισπανική Regasificadora del Noroeste SA. Το ΤΑΙΠΕΔ, αν και θα ήθελε μεγαλύτερο ανταγωνισμό στον τελικό γύρο του διαγωνισμού, προτίμησε να κινηθεί αυστηρά εντός των ορίων της προκήρυξης, προκειμένου να αποφύγει επιπλοκές στη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα πρέπει να «τρέξει» γρήγορα, προκειμένου να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για ολοκλήρωση της πώλησης στο τέλος του 2017.