Εργο 400 εκατ. δολαρίων υπέγραψε στη Λιβύη ο όμιλος Μυτιληναίου

Εργο 400 εκατ. δολαρίων υπέγραψε στη Λιβύη ο όμιλος Μυτιληναίου

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεγράφη χθες στη Λιβύη η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα μετά την κρίση και αφορά την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ από τον όμιλο Μυτιληναίου. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος τόνισε τη σημασία της συμφωνίας η οποία αποτελεί, όπως είπε, «την καλύτερη επανεκκίνηση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της Λιβύης και ταυτόχρονα φέρνει πιο κοντά τις αντιμαχόμενες πολιτικές πλευρές». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 400 εκατ. δολάρια και αφορά την υλοποίηση της σύμβασης σχεδιασμού, προμήθειας και κατασκευής (EPC) μιας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης. Η συμφωνία έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 25 Ιανουαρίου 2017.

Το έργο, με συνολική ισχύ που υπερβαίνει τα 500 MW, περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση τριών αεριοστρόβιλων General Electric GT13E2 σε διάταξη ανοιχτού κύκλου, καθώς και όλου του σχετικού βοηθητικού εξοπλισμού και ενός υποσταθμού 220/66 kV. Το έργο θα εκτελεστεί βάσει χρονοδιαγράμματος ταχείας εκτέλεσης (fast track), ώστε ο πρώτος αεριοστρόβιλος να είναι έτοιμος για σύνδεση στο δίκτυο σε εννέα μήνες από την έναρξη των εργασιών, ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος θα είναι έτοιμοι για σύνδεση στο δίκτυο σε 10 και 11 μήνες, αντίστοιχα. Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο έργο του ομίλου Μυτιληναίου στη Λιβύη και τεκμηριώνει τη δέσμευση της εταιρείας να στηρίξει αγορές με ουσιώδεις ενεργειακές ανάγκες.

Στο επίπεδο των 80,654 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου Μυτιληναίου για το α΄ εξάμηνο του 2017, σημειώνοντας ισχυρή αύξηση της τάξης του 548,5%, έναντι ενοποιημένων καθαρών κερδών ύψους 12,437 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή