Ευελιξία για λιγνίτες και ΔΕΠΑ ζητεί η κυβέρνηση από την Ε.Ε.

Ευελιξία για λιγνίτες και ΔΕΠΑ ζητεί η κυβέρνηση από την Ε.Ε.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαμεσολάβηση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί για τρία κρίσιμα ανοικτά ενεργειακά θέματα, που εμφανίζονται σαν «αγκάθια» στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο οποίος μετέβη για τον λόγο αυτό χθες στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση ο υπουργός έθεσε τόσο το θέμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα τεθούν προς πώληση όσο και το θέμα της απόσυρσης της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου αλλά και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), για τα οποία υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στην τελευταία συμφωνία με τους πιστωτές.

Ο κ. Σταθάκης φέρεται να ζήτησε από τον επίτροπο Μοσκοβισί να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη ευελιξία από την Κομισιόν η «λίστα» με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που πρότεινε η ελληνική πλευρά προς πώληση. Η λίστα αυτή, όπως είναι ήδη γνωστό, περιλαμβάνει τις δύο μονάδες του Αμυνταίου (550 MW), της Μελίτη Ι (330 MW) και την άδεια για τη Μελίτη ΙΙ (450 MW) μαζί με τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν, και έχει απορριφθεί από την DGcomp που έχει ορισθεί από το μνημόνιο ως αρμόδια αρχή για την έγκρισή της. Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Ιούλιο, με την πλευρά της Κομισιόν, στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με μεικτό κλιμάκιο του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ υπό τον γ.γ. Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο, να είναι κατηγορηματική ως προς τη βελτίωσή της με προσθήκες άλλων μονάδων που να μπορούν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον στο market test του Οκτωβρίου.

Το δεύτερο κρίσιμο θέμα, στο οποίο κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια διαπιστώθηκε πλήρης διάσταση απόψεων, αφορά τη δραστηριότητα της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου και τη δέσμευση του μνημονίου για απόσυρσή της έτσι ώστε να μην υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων με τις ΕΠΑ (Εταιρείες Παροχής Αερίου) στις οποίες συμμετέχει με ποσοστό 51%. Στην ουσία, οι πιστωτές ζητούν απόσυρση της ΔΕΠΑ από τις ΕΠΑ και τη λιανική αγορά φυσικού αερίου, αίτημα που έχει υποβληθεί από τους ιδιώτες μετόχους της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και ΕΠΑ Αττικής, ΕΝΙ και Shell αντίστοιχα. Η κυβέρνηση αναζητεί εναλλακτικές λύσεις και στο πλαίσιο αυτό ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος βρίσκεται από χθες στη Χάγη για συνάντηση με εκπροσώπους της Shell, ενώ στις αρχές του μήνα είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους της ΕΝΙ.

Η ελληνική πλευρά μέσω των επαφών επιδιώκει ένα μεταβατικό στάδιο σταδιακής απόσυρσης της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά, αίτημα που τέθηκε και στον κ. Μοσκοβισί χθες από τον κ. Σταθάκη.

Εξίσου κρίσιμο είναι και το θέμα του λογαριασμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) παρελθόντων ετών (2012-2017). Στο μνημόνιο υπάρχει δέσμευση για κλείσιμο του εν λόγω λογαριασμού, και στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ υπέβαλε τον Aύγουστο σχετική εισήγηση στον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη. Η εισήγηση της ΡΑΕ ωστόσο περιορίζει τα ανακτήσιμα έσοδα για τη ΔΕΗ από τα 735 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η ίδια στα 359,97 (συμπεριλαμβανομένου και του 2016). Οι πιστωτές φέρεται να μην αποδέχονται τη σχετική εισήγηση και να έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά εκκαθάριση του λογαριασμού ΥΚΩ με τρόπο που να μη ζημιώνει τη ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή