Η PCCW είναι ο τρίτος ενδιαφερόμενος για τη Cyta Hellas

Η PCCW είναι ο τρίτος ενδιαφερόμενος για τη Cyta Hellas

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις είναι τελικά οι ενδιαφερόμενοι για τη Cyta Hellas. Εκτός των Vodafone και Wind Hellas, που επιβεβαίωσαν χθες, ενδιαφέρον εκδήλωσε και η κινέζικη PCCW, με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Η τελευταία είναι διεθνώς μια από τις μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις και έχει συνεργασία με τη μητρική Cyta, κυρίως στο επίπεδο παροχής χωρητικότητας σε διεθνή καλωδιακά συστήματα. Η συμμετοχή της PCCW ξάφνιασε την ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά. Πολλοί ανέμεναν ενδιαφέρον ακόμη και από τη Forthnet ή άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά όχι από την PCCW. Και αυτό, γιατί η εταιρεία δραστηριοποιείται εκτός Χονγκ Κονγκ αποκλειστικά στη χονδρική πώληση, δηλαδή πωλεί αποκλειστικά σε άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και όχι σε τελικούς χρήστες. Ως συνέπεια, οι δραστηριότητές της δεν συμβαδίζουν με εκείνες της Cyta Hellas, εκτός και αν η κινεζική εταιρεία ενδιαφέρεται να επεκταθεί στη χώρα μας.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της εταιρείας δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, όπως εκείνη της Vodafone και της Wind. Στην Ελλάδα η PCCW συνδέεται με πρώην στέλεχος της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας, το οποίο παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην κινεζική επιχείρηση. Το γεγονός αυτό δεν αποκλείει τη συμμετοχή και άλλων Ελλήνων επιχειρηματιών στην πώληση της Cyta Hellas, κι έτσι η συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας ενδεχομένως θα περιοριστεί σε ένα μικρό ποσοστό.

Ολα αυτά όμως ισχύουν πριν οι ενδιαφερόμενοι «βάλουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων», δηλαδή ξεκινήσει ο οικονομικός και νομικός έλεγχος. Και το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι μόνον τρεις δεν θεωρείται καλός οιωνός για την πρόκληση μιας ισχυρής ανταγωνιστικής διαδικασίας στον διαγωνισμό πώλησης της εταιρείας. Για παράδειγμα, σε άλλες πωλήσεις ελληνικών επιχειρήσεων (ΟΠΑΠ, OΛΘ, Eurolife, AVIS κ.ά.) το αρχικό ενδιαφέρον ήταν πολλαπλάσιο του δεσμευτικού που εκδηλώθηκε στο τέλος. H διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018.

Στο μεταξύ χθες, η Cyta Hellas ανακοίνωσε τα οικονομικά απoτελέσματα του 2016. Με βάση τον ισολογισμό, τα έσοδα υποχώρησαν κατά 16%, τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) από κέρδη το 2015 γύρισαν σε ζημία το 2016 και, τέλος, τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημία ύψους 20 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας ύψους 6,2 εκατ. ευρώ το 2014.

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι κατά τη χρήση του 2016, σημείωσε ότι κατέγραψε αύξηση δραστηριοτήτων στην κινητή και κάμψη στην σταθερή. Οι ενεργές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 76%, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή