ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ακέφαλη για 4η φορά την τελευταία διετία η ΕΒΖ

Ακέφαλη για 4η φορά την τελευταία διετία η ΕΒΖ

Ακέφαλη διοικητικά είναι για τέταρτη φορά την τελευταία διετία η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, καταρρίπτοντας ένα παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς κάθε έξι μήνες αλλάζει διοίκηση. Η εισηγμένη –η μετοχή της οποίας έχει σταματήσει να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο από την 1η Μαρτίου 2016– έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 20 Οκτωβρίου για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΒΖ στο χρηματιστήριο, στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχει απομείνει μόνο το όνομα του κ. Γεράσιμου Τσιαπάρα (μη εκτελεστικό μέλος). Η παραίτηση έξι εκτελεστικών στελεχών του διοικητικού της συμβουλίου, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος, ήταν αναμενόμενη, καθώς αρνήθηκαν να υπογράψουν για την πώληση των θυγατρικών ζαχαρουργείων της Σερβίας στη MK Group του Σέρβου επιχειρηματία Μίοντραγκ Κόστιτς, για το προσφερόμενο ποσό των 60 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα πρώην στελέχη της ΕΒΖ υποστήριζαν ότι η πώληση στο MK Group πρέπει να εγκαταλειφθεί, επειδή η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Σερβίας δεν θα εγκρίνει την απόκτηση των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ από τον εν λόγω όμιλο.

Ολα αυτά έχουν εξηγηθεί από πλευράς διοίκησης της ΕΒΖ στο αρμόδιο υπουργείο (Οικονομίας), την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς και τον βασικό μέτοχο της ΕΒΖ (τον εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ Bank με ποσοστό 82,065%). Χωρίς αμφιβολία η υπόθεση της ΕΒΖ έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας και βρίσκεται, επιπλέον, στην απαιτητική ζαχαρική καμπάνια, ενώ και από πλευράς της πιστώτριας τράπεζας έχει δοθεί τελεσίγραφο ότι δεν θα χρηματοδοτήσει την επιχείρηση εφόσον δεν προχωρήσει η πώληση των θυγατρικών ζαχαρουργείων.

Nα αναλάβει δράση και προσωπικά, να στηρίξει την ανάπτυξη της ΕΒΖ, δίνοντας λύση στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, καλούν τον πρωθυπουργό οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων Χριστόδουλος Βαρκάκης, αφού εξέφρασε «την αγανάκτηση και την οργή» των εργαζομένων της βιομηχανίας, αναφέρθηκε και στην προαναγγελθείσα παραίτηση των έξι από τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αλλη μια διοίκηση, η τέταρτη σε διάστημα δύο χρόνων, οδηγήθηκε σε παραίτηση. Ας μας απαντήσουν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης, τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνουμε όλοι εμείς και το καταλαβαίνουν αυτοί». Διερωτήθηκε, επίσης, πώς γίνεται μια εταιρεία, στην οποία κάθε έξι μήνες αλλάζει διοίκηση, «να μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί».