Αποτίμηση «ζημιών» μετά την απόφαση του ΚΑΣ για Ελληνικό

Αποτίμηση «ζημιών» μετά την απόφαση του ΚΑΣ για Ελληνικό

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίσιμη στάση αναμονής εισήλθε η επένδυση για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίoυ στο Ελληνικό. Η προχθεσινή απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), με την οποία εισηγείται την κήρυξη περίπου 300 στρεμμάτων του ακινήτου ως χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, θέτει νέους όρους στην επένδυση, πέρα από τα αρχικώς συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο πλευρών. Και από χθες, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τις εξελίξεις, η αξιοποίηση του Ελληνικού φαίνεται να «θολώνει» μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει το τι εισηγείται και τι όχι το ΚΑΣ στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Την αβεβαιότητα αυτή υπογράμμισε χθες και ο ίδιος ο στρατηγικός επενδυτής. Σε ανακοίνωσή της η Lamda Development σημειώνει ότι, πρώτον, αναμένει επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις αποφάσεις του ΚΑΣ, δεύτερον, ότι η ίδια παραμένει προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα, και τέλος, ότι ευθύς εξαρχής αποτελεί δέσμευσή της η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων του ακινήτου. Με άλλα λόγια, η εταιρεία βρίσκεται σε στάση αναμονής, προκειμένου να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του ΚΑΣ. «H Lamda Development S.A. πριν τοποθετηθεί στο θέμα των αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 3/10/2017 αναμένει την επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενό τους», ανέφερε η χθεσινή της ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη απόφαση του ΚΑΣ εισηγείται στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου να κηρύξει αδόμητες πολλές περιοχές και σημεία του ακινήτου. Επίσης, συστήνει τη μείωση του ύψους των οικοδομημάτων που πρόκειται να ανεγείρει ο προτιμητέος επενδυτής (π.χ. το ύψος των ψηλότερων κτιρίων να μην ξεπερνά το ύψος της Ακρόπολης). Επίσης, εφόσον η εισήγηση του ΚΑΣ γίνει αποδεκτή από την κ. Κονιόρδου, δύο τμήματα του ακινήτου θα χαρακτηριστούν ως χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπου ο επενδυτής δεν θα μπορεί να προβεί σε καμία παρέμβαση, πριν λάβει το «πράσινο φως» από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Τα νέα αυτά δεδομένα δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική σύμβαση (Νοέμβριος 2014), αλλά ούτε και στην τροποποιημένη (Ιούλιος 2016). Ως συνέπεια, ευλόγως η Hellinikon Global και η Lamda Development θέλουν χρόνο προκειμένου να σταθμίσουν τη νέα κατάσταση.

Εκ πρώτης όψεως, η εισήγηση του ΚΑΣ επηρεάζει καθοριστικά την κατασκευή εμπορικού κέντρου στο βόρειο τμήμα του ακινήτου, όπως επίσης και την ανέγερση πολυτελών κατοικιών στην ίδια περιοχή. Ωστόσο, είναι νωρίς κάποιος να εκτιμήσει αν η μεταβολή αυτή ανατρέπει το σύνολο της επένδυσης (κυρίως την αποτίμησή της) ή όχι. Αυτό θα φανεί αμέσως μετά την καθαρογραφή της εισήγησης του ΚΑΣ, που εκτιμάται ότι, λόγω και του υψηλού ενδιαφέροντος, θα προχωρήσει άμεσα. «Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες 10 – 15 ημέρες», παρατηρούσε παράγοντας πολύ κοντά στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Στο μεταξύ, χθες συζητήθηκε στο ΣτΕ προσφυγή δέκα περιοίκων, μελών της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο. Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί απόφαση της υπ. Πολιτισμού με την οποία δεν χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα νεότερα κτίρια όπως π.χ. το κτίριο του πρώην δυτικού αεροσταθμού, ο παλαιός πύργος ελέγχου κ.ά. Μεταξύ των προσφευγόντων είναι η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ Ελένη Πορτάλιου και η πρώην βουλευτής και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας Νάντια Βαλαβάνη. Στελέχη κοντά στη διαδικασία χαρακτήριζαν ως ήσσονος σημασίας τις συγκεκριμένες προσφυγές, ενώ δήλωναν έτοιμα ν’ αντιμετωπίσουν πολύ περισσότερες απ’ όσες έχουν εκδηλωθεί έως τώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή