Ελληνικό: Στα βόρεια της έκτασης η κήρυξη 300 στρεμμάτων ως αρχαιολογικού χώρου

Ελληνικό: Στα βόρεια της έκτασης η κήρυξη 300 στρεμμάτων ως αρχαιολογικού χώρου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια μάλλον μετριοπαθή λύση, που αφενός διασφαλίζει τη νομιμότητα της διαδικασίας και αφετέρου, τουλάχιστον σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, δεν θέτει ουσιαστικά εμπόδια στην υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό, κατέληξε το βράδυ της Τρίτης το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ύστερα από ακόμα μια πολύωρη συνεδρίαση.

Η κήρυξη περίπου 300 στρεμμάτων (προς το παρόν εκκρεμούν οι ακριβείς υπολογισμοί) στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της έκτασης, μαζί με τμήματα των όμορων δήμων, ως αρχαιολογικού χώρου δεν ισοδυναμεί με περιορισμούς δόμησης, αλλά θέτει ως προϋπόθεση την παρακολούθηση των εκσκαφών από το προσωπικό της αρμόδιας υπηρεσίας αρχαιοτήτων. Κάτι που έτσι κι αλλιώς θα πραγματοποιείται σε ολόκληρη την έκταση, σύμφωνα με τον όρο που έθεσε το ΚΑΣ για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου και της σχετικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οπως τόνισαν στην «Κ» μέλη του Συμβουλίου, στην πράξη η κήρυξη δεν επηρεάζει τα σχέδια των επενδυτών, αφού η καταστροφή αρχαιοτήτων διώκεται από τον νόμο εντός και εκτός κηρυγμένων χώρων, ενώ ο έλεγχος θεμελίων αποτελεί υπόθεση ρουτίνας σε ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας.

Η εναλλακτική πρόταση της Εφορείας Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, η οποία εισηγήθηκε την κήρυξη περίπου του 50% από τις 6.000 στρέμματα της επένδυσης, απορρίφθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία.

Εφόσον η γνωμοδότηση του Συμβουλίου γίνει δεκτή από την υπουργό Πολιτισμού, αδόμητα θα πρέπει να παραμείνουν μόνο συγκεκριμένα σημεία, που θεωρούνται ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ανάμεσά τους, ένα μέρος της χερσονήσου του Αγίου Κοσμά, όπου εντοπίζονται ίχνη κατοίκησης από τους προϊστορικούς χρόνους (η περιοχή είχε ενταχθεί σε παλαιότερη κήρυξη), το αρχαίο λατομείο κοντά στο σημερινό γήπεδο χόκεϊ και η κορυφή του λόφου Χασάνι. Η συμπερίληψη του εν λόγω λόφου, όπου κάποτε βρισκόταν ο ομώνυμος τουρκικός πύργος και αιώνες αργότερα κατασκευάστηκε ένα γερμανικό πολυβολείο, εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου αποτέλεσε αντικείμενο επιστημονικών διαφωνιών. Στο σημείο δεν εντοπίζονται ορατές αρχαιότητες, όμως οι έρευνες στους γειτονικούς λόφους Πανί και Αγίας Αννας έχουν φέρει στο φως πλούτο ευρημάτων και ορισμένοι αρχαιολόγοι (ανάμεσα τους και η τοπική Εφορεία) εκτιμούν πως κάτω από τις μεταγενέστερες επιχωματώσεις κρύβονται πολύτιμα τεκμήρια από παλαιότερες φάσεις κατοίκησης της Αθήνας. Με το επιχείρημα ότι οι ουρανοξύστες, που σχεδιάζεται να ανεγερθούν στην περιοχή, διαταράσσουν το ιστορικό τοπίο της πόλης και βρίσκονται σε οπτική επαφή με αρχαιότητες, δικαιολογεί το ΚΑΣ την απόφασή του να θέσει όρους ως προς το ύψος των κτιρίων στο ακίνητο. Και εδώ, πάντως, η στάση του Συμβουλίου ήταν μάλλον διπλωματική, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η γνωμοδότηση δεν προσδιορίζει το ανώτατο επιτρεπτό ύψος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή