ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σήμερα εκδικάζεται η εξυγίανση της «Καλογήρου»

simera-ekdikazetai-i-exygiansi-tis-kalogiroy-2212358

Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιώς συζητείται σήμερα η συμφωνία εξυγίανσης της αλυσίδας πολυτελών υποδημάτων «Καλογήρου». Ηδη, πάντως, λόγω και της ενδιάμεσης χρηματοδότησης στην εταιρεία από τον επικείμενο νέο βασικό μέτοχο Σάμι Φάις σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες, η αλυσίδα έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, μέσω κυρίως της σταδιακής επαναλειτουργίας καταστημάτων που είχαν κλείσει.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η αλυσίδα θα μεταβιβασθεί στην εταιρεία Vetria, στην οποία, πέραν του επιχειρηματία Σάμι Φάις, θα συμμετέχει με ποσοστό 15% η οικογένεια Λεμονή, μέχρι σήμερα ιδιοκτήτρια της αλυσίδας «Καλογήρου», ενώ με ποσοστό περίπου 15% θα συμμετέχουν και τα «Αττικά Πολυκαταστήματα».

Οι οφειλές προς τους διάφορους πιστωτές της εταιρείας προβλέπεται βάσει της συμφωνίας να ρυθμισθούν ως εξής:

• Οι οφειλές προς τις τράπεζες, ύψους 68 εκατ. ευρώ, «κουρεύονται» σε ποσοστό 60%. Στη νέα εταιρεία θα μεταφερθεί ως υποχρέωση ποσό 15 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αποπληρωθεί με νέους όρους (επταετή διάρκεια με δυνατότητα παράτασης για 5 χρόνια αναλόγως του ύψους των πωλήσεων). Οφειλή 3 εκατ. ευρώ θα παραμείνει ως βάρος στους παλαιούς μετόχους, τα αδέλφια Λεμονή.

• Οι οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, θα αποπληρωθούν σε 144 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή τόκων, προστίμων και πρσαυξήσεων. Οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιουνίου 2017 κι έπειτα προβλέπεται να ρυθμισθούν σε 90 δόσεις.

• Οι οφειλές προς τους προμηθευτές που δεν έχουν εξασφαλίσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Ειδικότερα, μια κατηγορία προμηθευτών με συνολικό ποσό υποχρεώσεων 25,56 εκατ. ευρώ (ίσο με το 27,32% των συνολικών οφειλών της εταιρείας) θα υποστεί «κούρεμα» 85%. Το υπόλοιπο των οφειλών, ποσό δηλαδή περίπου 3,8 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να αποπληρωθεί από 12 έως 48 δόσεις, αναλόγως του ύψους τους.

Οφειλές προς προμηθευτές οι οποίοι θεωρούνται ουσιώδεις για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης θα αποπληρωθούν στο 100% σε 48 δόσεις. Οι συνολικές οφειλές αυτής της κατηγορίας ανέρχονται σε 15,22 εκατ. ευρώ.