Αναστολή της απόφασης για τα ξενοδοχεία «Lakitira» ζητούν οι εργαζόμενοι

Αναστολή της απόφασης για τα ξενοδοχεία «Lakitira» ζητούν οι εργαζόμενοι

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στον αέρα» βρίσκονται 330 εργαζόμενοι, κυρίως εποχικοί, που απασχολούνταν στα τρία ξενοδοχεία της αλυσίδας «Lakitira» στην Κω, η οποία, με πρόσφατη δικαστική απόφαση, τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι κυρίως απασχολούνται την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου, δεν έχουν πληρωθεί για την εργασία τους κατά τη φετινή περίοδο.

Το γεγονός ότι η εταιρεία τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση, θεωρούν οι ίδιοι ότι στην πράξη σημαίνει πως δεν πρόκειται να υπάρξουν συμβόλαια με τους tour operators για την επόμενη τουριστική περίοδο και φοβούνται ότι γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρόκειται να πληρωθούν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην άσκηση τριτανακοπής κατά της απόφασης με την οποία η «Lakitira» τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, ζητώντας να ανασταλεί για μερικούς μήνες η διαδικασία, έτσι ώστε να υπάρξουν στο ενδιάμεσο συμφωνίες με τους tours operators και να ληφθούν κάποιες προκαταβολές που θα επιτρέψουν την αποπληρωμή του προσωπικού. Βεβαίως, τα όποια συμβόλαια κλειστούν θα πρέπει να τα διαχειρισθεί ο επόμενος ιδιοκτήτης της επιχείρησης, κάτι βεβαίως που γεννά αρκετές επιφυλάξεις.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι έχουν προβεί στην κατάθεση αίτησης προσωρινής διαταγής αναστολής της απόφασης, επί της οποίας ετυμηγορία αναμένεται να εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα. Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2016.

Η υπόθεση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια, αφορά οφειλές της ξενοδοχειακής επιχείρησης για δάνειο ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ από την Eurobank, εκ των οποίων τα 15 εκατομμύρια ευρώ ήταν σε ελβετικό φράγκο. Τον Σεπτέμβριο του 2016 η δικαιοσύνη είχε απορρίψει αίτηση της τράπεζας να τεθεί η εταιρεία σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, με το αιτιολογικό ότι ήταν καταχρηστική.

Η Eurobank κατέθεσε έφεση η οποία έγινε δεκτή με την απόφαση που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017. Ως εκκαθαριστής έχει ορισθεί η εταιρεία Deloitte.

Με την απόφαση με την οποία δικαιώθηκε η Eurobank φέρεται να αναγνωρίστηκε ότι το να τεθεί η επιχείρηση σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία θεωρητικά οδηγεί σε βελτιστοποίηση της αξίας των υπό εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, ελαχιστοποίηση της ζημίας για το σύνολο των πιστωτών της «Lakitira» και διατήρηση των θέσεων εργασίας. Κάτι, ωστόσο, που όπως προαναφέρθηκε στην πράξη είναι πιθανό να μην ισχύσει λόγω της αδυναμίας συμφωνίας με τουριστικούς πράκτορες για την επόμενη τουριστική περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή