Πρώτιστο μέλημα για τις εισηγμένες τα επαρκή ταμειακά διαθέσιμα

Πρώτιστο μέλημα για τις εισηγμένες τα επαρκή ταμειακά διαθέσιμα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενθαρρυντική είναι η εικόνα των ταμειακών διαθεσίμων στη λήξη του φετινού α΄ εξαμήνου για αρκετές εισηγμένες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναδιάρθρωσης του δανεισμού τους τα τελευταία χρόνια. Είναι αυτονόητο ότι πολλές διοικήσεις αυτών των εισηγμένων έχουν δώσει απόλυτη προτεραιότητα στη διατήρηση επαρκών ταμειακών διαθεσίμων, για να εξυπηρετούν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους προς τους πιστωτές. Μάλιστα, αρκετές εταιρείες κατάφεραν μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς να καταλήξουν σε συμφωνία με τους πιστωτές τους ή ακόμη και να προσελκύσουν κάποιον στρατηγικό επενδυτή. Για παράδειγμα, η εισηγμένη «Βαράγκης», που δραστηριοποιείται στον χώρο του επίπλου, εμφάνισε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 126.619 ευρώ στις 30 Ιουνίου 2017, καταγράφοντας αύξηση 40% σε σχέση με την αντίστοιχη ημερομηνία του 2016. Η εταιρεία κατάφερε μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2017 να συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζες για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους. Πέτυχε, μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού να καταχωριστεί στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Η υπογραφή της πρόσθετης πράξης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Η εισηγμένη νηματουργία «Βαρβαρέσος» είχε ταμειακά διαθέσιμα 221.397 ευρώ στις 30 Ιουνίου 2017, από ταμειακά διαθέσιμα 166.308 ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (+33,12%). Η εταιρεία βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή και έχει προχωρήσει σε αξιοσημείωτη μείωση των δαπανών της για να μειώσει τον δανεισμό και στηρίζεται στις εξαγωγές. Μάλιστα, όπως αναφέρει η διοίκηση στις εξαμηνιαίες λογιστικές της καταστάσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, αναμένει και την έγκριση του αιτήματος που υπέβαλε τον Φεβρουάριο του 2017 για υπαγωγή του επενδυτικού της σχεδίου στο καθεστώς ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» του Νόμου 4399/2016 για επενδύσεις παραγωγικού εξοπλισμού αξίας 4,7 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφει σε πορεία εξυγίανσης και η αλλαντοβιομηχανία Νίκας μετά την είσοδο της Chipita στο μετοχικό της κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της εισηγμένης στις 30 Ιουνίου 2017 είχαν διαμορφωθεί στα 7,078 εκατ. ευρώ, από 1,135 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Να αναφέρουμε ότι στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, η εταιρεία εισέπραξε στις 8 Φεβρουαρίου 2017 17 εκατ. ευρώ από την Alpha Επενδυτική Περιουσίας Κεφαλαίου, που αφορά στην πώληση του ακινήτου στον Αγιο Στέφανο Αττικής, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2016. Εν συνεχεία, στις 10 Φεβρουαρίου 2017 η Νίκας προχώρησε σε μερική εξόφληση του κοινού ομολογιακού δανείου ποσού 17 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος Μπουτάρης & Υιός Holding ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες και υπέγραψε στις 30 Δεκεμβρίου 2016 συμφωνία αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού του. H εισηγμένη στις 30 Ιουνίου 2017 εμφάνισε ταμειακά διαθέσιμα 522.000 ευρώ, από 127.000 ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή