ΔΕΚΟ με μετοχικό κεφάλαιο τράπεζας και τζίρο περιπτέρου

ΔΕΚΟ με μετοχικό κεφάλαιο τράπεζας και τζίρο περιπτέρου

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζουν τις μάχες «οπισθοφυλακών» για τη διατήρηση εν ζωή κρατικών αμυντικών επιχειρήσεων η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζει τη χρηματοδότηση της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), μιας εταιρείας που πνέει τα λοίσθια. Η εταιρεία ΕΑΣ έφτασε στο τέλος του 2016 να έχει μετοχικό κεφάλαιο 1,35 δισ. ευρώ, ενώ ο τζίρος της μόλις που ξεπέρασε 8 εκατ. ευρώ. Και το σύνολο των πενιχρών εσόδων της, όπως φαίνεται, προέρχεται από τις αναθέσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με το οποίο παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αποφυγή επιβολής ποινικών ρητρών για συμφωνίες που η ίδια η εταιρεία έχει αθετήσει.

Το μετοχικό κεφάλαιο-μαμούθ που απέκτησε η επιχείρηση δεν είναι τίποτε άλλο από το προϊόν της κεφαλαιοποίησης των χρεών της επιχείρησης. Παρά τις συνεχείς αυξήσεις του κεφαλαίου της, στο τέλος του 2016 η εταιρεία εμφάνισε εκ νέου αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 92 εκατ. ευρώ αφού οι ζημίες της ξεπερνούν το 1,45 δισ. ευρώ. Εξακολουθεί, δηλαδή, να χρειάζεται συνέχεια νέες αυξήσεις του μετοχικού της κεφαλαίου.

Πέρυσι η εταιρεία πραγματοποίησε τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ύψους 660 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 25 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν με μετρητά και τα υπόλοιπα μέσω κεφαλαιοποίησης χρεών. Πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία προχώρησε σε νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Αυτήν τη φορά ύψους 32 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, το προϊόν αυτής της αύξησης γίνεται με στόχο τον μερικό συμψηφισμό οφειλών της εταιρείας που είναι βεβαιωμένες στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών.

Παρά τις κινήσεις της κυβέρνησης, τα ΕΑΣ παραμένουν ζημιογόνα. Μόνον η μισθοδοσία των 500 και πλέον απασχολουμένων στην επιχείρηση ανέρχεται σε περισσότερο από 13 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τον συνολικό τζίρο της επιχείρησης. Για την τελευταία οικονομική χρήση του 2016, η εταιρεία εμφάνισε έσοδα μόλις 8,2 εκατ. ευρώ. Η ίδια, ωστόσο, παρουσίασε και «άλλα έσοδα εκμετάλλευσης» ύψους 176 εκατ. ευρώ. Αυτά τα έσοδα κατά κύριο λόγο αποτελούν διαγραφές καταπτώσεων εγγυητικών και διαγραφές πρόστιμων και προσαυξήσεών τους από καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου. Χωρίς αυτά τα «άλλα έσοδα εκμετάλλευσης», η εταιρεία θα είχε εμφανίσει ζημίες δεκάδων εκατ. ευρώ, όπως συνέβη το 2015 που οι συνολικές ζημίες της πλησίασαν τα 100 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία αναφέρει ότι διαθέτει ανεκτέλεστο συμβάσεων ύψους 112 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό μόνον οριακά μπορεί να βελτιώσει την κατάστασή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τη διαγραφή των οφειλών, η επιχείρηση συνεχίζει να έχει ακόμη βαρύ δανεισμό που ξεπερνά τα 280 εκατ. ευρώ. Φυσικά και αυτά τα δάνεια έχουν εκχωρηθεί με τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, κατά της εταιρείας έχουν εγερθεί απαιτήσεις 60 εκατ. ευρώ, κυρίως από εργαζομένους και προμηθευτές. Και μόνον οι πωλήσεις ακινήτων, όπως αυτή του εργοστασίου στην Ελευσίνα αντί 25,7 εκατ. ευρώ, δίνουν ανάσες ρευστότητας. Δεν λύνουν το βασικό πρόβλημα, που είναι ότι η εταιρεία δεν είναι ανταγωνιστική και δεν έχει δραστηριότητες.

Οι πιστωτές γνωρίζουν την κατάσταση με τα ΕΑΣ, και στη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης του μνημονίου είχαν θέσει ως προαπαιτούμενο την παρουσίαση ενός σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας. Ωστόσο η κυβέρνηση κατάφερε να «αγοράσει χρόνο» χωρίς να παρουσιάσει το σχέδιο αυτό. Στο παρελθόν, η Eυρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση για κρατικές ενισχύσεις των ΕΑΣ, αλλά η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι η βιομηχανία αυτή συντελεί καθοριστικό ρόλο στην άμυνα της χώρας. Στην πράξη, ωστόσο, η δραστηριότητα της εταιρείας φθίνει διαρκώς και πλέον τα μόνα σημαντικά έσοδα προέρχονται από τις εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, κυρίως ακινήτων της επιχείρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή