Η ΔΕΠΑ διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου προς την ΕLFE

Η ΔΕΠΑ διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου προς την ΕLFE

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαρκή δικαστική διαμάχη βρίσκονται ΔΕΠΑ και ΕLFE για το θέμα της τροφοδοσίας της λιπασματοβιομηχανίας με φυσικό αέριο και την αποπληρωμή των ανεξόφλητων οφειλών.

Την περασμένη Παρασκευή το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε και το δεύτερο αίτημα προσωρινής διαταγής της ΕLFE, εξέλιξη που αξιοποίησε η ΔΕΠΑ και, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έλαβε η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας το βράδυ της ίδιας ημέρας, προχώρησε σε μηδενικές παροχές φυσικού αερίου προς την εταιρεία. Η ΕLFE κατέθεσε και νέα αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής κατά της απόφασης της ΔΕΠΑ, η οποία εκδικάζεται στις 9 το πρωί σήμερα, ενώ από τα ξημερώματα του Σαββάτου προμηθεύεται το 20% των αναγκών της σε αέριο, από τις ποσότητες εξισορρόπησης που διαθέτει ο ΔΕΣΦΑ σε υψηλότερη τιμή. Εν αναμονή της εκδίκασης του νέου αιτήματος της ΕLFE, πραγματοποιήθηκε χθες μαραθώνια σύσκεψη των μετόχων της ΔΕΠΑ (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) και της διοίκησης της εταιρείας, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε η εταιρεία να κινηθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων που έλαβε η έκτακτη γενική συνέλευση του Ιουλίου. Δηλαδή, να προχωρήσει σε οριστική διακοπή της τροφοδοσίας της ΕLFE με φυσικό αέριο, εφόσον δεν τηρείται από πλευράς της η πληρωμή των εβδομαδιαίων καταναλώσεων σε ποσοστό 50% σε μετρητά και 50% με επιταγές από πελάτες της ΕLFE. Η απόφαση αυτή της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΠΑ ελήφθη προκειμένου να μη διογκωθεί περαιτέρω το χρέος από τις ανεξόφλητες οφειλές της ΕLFE, που έφτανε τα 110 εκατ. ευρώ. Από τον Ιούλιο μεσολάβησε ένας δικαστικός μαραθώνιος μεταξύ των δύο πλευρών, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η πλευρά της ELFE χαρακτηρίζει παράνομη την απόφαση της ΔΕΠΑ να σταματήσει την παροχή του αερίου το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, όταν ακόμη, όπως αναφέρουν στην «Κ» πηγές της εταιρείας, δεν υπήρχε γραπτή απόφαση δικαστηρίου αλλά μόνο προφορική.

«Δεν είχαν γραπτή απόφαση, αλλά είχαν αποφασίσει τη διακοπή του αερίου στις 9 το βράδυ. Είναι δύσκολο Παρασκευή βράδυ να βρεις αέριο. Ισχυρίζονται στη ΔΕΠΑ ότι μπορούμε να βρούμε από άλλους παρόχους, αλλά ξέρουν ότι τις ποσότητες που χρειαζόμαστε δεν υπάρχει άλλος πάροχος που να μπορεί να τις διασφαλίσει», λένε, χαρακτηρίζοντας «βιαστική και ακραία» την κίνηση της ΔΕΠΑ. Τονίζουν επίσης ότι η εταιρεία παραβίασε τα συναλλακτικά ήθη καθώς δεν προειδοποίησε με εξώδικο για την κίνησή της αυτή, επιχείρημα που αντιπαρέρχονται από τη ΔΕΠΑ τονίζοντας από την πλευρά τους ότι η ΕLFE είχε ειδοποιηθεί από την Τετάρτη (δηλαδή δύο ημέρες νωρίτερα). Η πλευρά της ΔΕΠΑ τονίζει, από την άλλη, ότι υπήρχε γραπτή απόφαση του δικαστηρίου από την Παρασκευή το μεσημέρι. Θυμίζουν επίσης ότι η εταιρεία ενήργησε στο πλαίσιο των αποφάσεων που είχε υποδείξει η έκτακτη γενική συνέλευση του Ιούλιου, την οποία όμως θα πρέπει να σημειωθεί πως η ELFE έχει προσβάλει δικαστικά.

Η ΕLFE καταλογίζει συνολικότερα στη ΔΕΠΑ καταχρηστική συμπεριφορά, ως εταιρεία με δεσπόζουσα θέση στην αγορά φυσικού αερίου. Αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η ΔΕΠΑ, πέραν της κατανάλωσης, από τα τέλη Δεκεμβρίου 2015 μέχρι σήμερα έχει επιβαρύνει το κόστος φυσικού αερίου με 35-40 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε ΕΦΚ και τόκους. Επιπλέον, όπως αναφέρουν, η ΔΕΠΑ έχει εισπράξει από την ELFE 2,8 εκατ. ευρώ πλέον των τόκων, για το πρόστιμο που πλήρωσε στη Botas, και το 2017 η τιμή φυσικού αερίου επιβαρύνθηκε κατά 4 εκατ. σε σχέση με το 2016 λόγω της αυξημένης συμμετοχής του LNG στο μείγμα καυσίμου της ΔΕΠΑ. Η ELFE έχει προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της χρέωσης ΕΦΚ, η οποία έχει καταργηθεί με ευρωπαϊκή οδηγία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή