ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξι funds προκρίνονται ως συνεπενδυτές για το EquiFund

exi-funds-prokrinontai-os-synependytes-gia-to-equifund-2212931

Eξι επενδυτικά κεφάλαια (funds) προκρίνονται ως συνεπενδυτές για το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), που στόχο έχει την εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω συμμετοχών στα κεφάλαια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα funds Metavallon, Unifund, Venture Friends, Marathon, Elikonos και Hellenic Capital Partners, τα οποία προκρίθηκαν ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία που προκήρυξε και ολοκλήρωσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ανακοίνωση για την ουσιαστική ενεργοποίηση της επενδυτικής πλατφόρμας θα γίνει εντός της εβδομάδας με την ανακοίνωση των funds που θα συνεπενδύσουν, ενώ από τη διαδικασία αξιολόγησης έχουν προκριθεί άλλα δύο επενδυτικά κεφάλαια, μεταξύ των οποίων το EOS, που αναμένεται να ανακοινωθούν έως τα τέλη του μήνα. Το EIF αποτελεί τον βραχίονα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έχει αναλάβει τον ρόλο του διαχειριστή στο νέο υπερταμείο, κάτω από το οποίο θα λειτουργούν υποταμεία.

Οι βασικοί τομείς επενδύσεων, τα λεγόμενα «παράθυρα» της πλατφόρμας, είναι επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, επενδύσεις γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια και επενδύσεις γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης. Τα ενδιάμεσα ταμεία συμμετοχών αντιστοιχούν στα λεγόμενα «παράθυρα», δηλαδή στους τρεις αυτούς βασικούς τομείς επενδύσεων.

Η επενδυτική πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών έχει συσταθεί με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Το EquiFund ενισχύεται πλέον με την προσέλκυση πρόσθετων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, που στόχο έχουν να μοχλεύσουν συνολικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις.

Με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης μέσω συμμετοχών στα κεφάλαια των επιχειρήσεων από τα ταμεία επενδύσεων, δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν διαφορετικά. Η λογική του υπερταμείου (EquiFund) είναι ότι εξασφαλίζει συνέχεια στη δημόσια χρηματοδοτική ικανότητα, καθώς οι ενισχύσεις μέσω χρηματοοικονομικών εργαλείων είναι επιστρεπτέες (revolving). Με τον τρόπο αυτόν, τα χρήματα που επιστρέφονται από τους αρχικούς επενδυτές επανεπενδύονται για τον ίδιο σκοπό.