Ο ΑΔΜΗΕ έγινε μέλος του οργανισμού GEIDCO

Ο ΑΔΜΗΕ έγινε μέλος του οργανισμού GEIDCO

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη διεθνή του παρουσία διευρύνει ο ΑΔΜΗΕ, καθώς έγινε πρόσφατα μέλος του Οργανισμού για την Ανάπτυξη Παγκόσμιων Ενεργειακών Διασυνδέσεων (Global Energy Interconnection Development and Cooperation Organization – GEIDCO).

Ο GEIDCO –που εδρεύει στο Πεκίνο– ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2016 ύστερα από πρωτοβουλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Αποτελεί διεθνή οργανισμό με 274 μέλη από 22 χώρες (εταιρείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώσεις προσώπων, οργανισμοί). Κεντρική του αποστολή είναι να προωθήσει τις διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις ώστε να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση για «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μάλιστα, οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προς την κατεύθυνση αυτή θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που συνδιοργανώνουν ΟΗΕ και GEIDCO την 1η Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη και στην οποία θα συμμετάσχει η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.

O στρατηγικός εταίρος του διαχειριστή, State Grid of China, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον GEIDCO. Ο πρόεδρος της SGCC, Σου Γινμπιάο, είναι ένας από τους τρεις αντιπροέδρους του οργανισμού, μαζί με τον δρα Στίβεν Τσου (πρώην υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ και κάτοχο βραβείου Νομπέλ Φυσικής) και τον γνωστό Ιάπωνα επιχειρηματία Μασαγιόσι Σαν, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Softbank. Πρόεδρος του GEIDCO είναι ο Λιου Ζχένια, πρώην επικεφαλής της State Grid.

Η στρατηγική του GEIDCO συμπυκνώνεται στη φράση «Two Replacements, One Restore, One Increase» (Δύο Αντικαταστάσεις, Μία Αποκατάσταση, Μία Αύξηση). Οι δύο αντικαταστάσεις αφορούν την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές στο ενεργειακό μείγμα και την αντικατάσταση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια. Η αποκατάσταση αναφέρεται στην αποκατάσταση του ρόλου των ορυκτών καυσίμων ως βιομηχανικής πρώτης ύλης και η αύξηση αφορά την αύξηση του μεριδίου του ηλεκτρισμού στην παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή