Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/10/17)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΔΕΠΑ στο πρότζεκτ της Αλεξανδρούπολης

Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον της ΔΕΠΑ για τη συμμετοχή της στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης. Η διοίκηση της εταιρείας έχει έτοιμη εισήγηση που θα υποβάλει προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο για την είσοδό της στο πρότζεκτ της Gastrade (όμιλος Κοπελούζου). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη φορά που η ΔΕΠΑ δημοσιοποίησε την πρόθεσή της για συμμετοχή στο πρότζεκτ της Αλεξανδρούπολης ήταν τον Φεβρουάριο του 2016. Είχαν προηγηθεί λίγους μήνες νωρίτερα η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και η κατ’ ιδίαν εκδήλωση αμερικανικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο πρότζεκτ από τον τότε Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, που βλέπουν το έργο ως προνομιακό σημείο εισόδου για το αμερικανικό LNG, και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να έχει κάτι να επιδείξει ως προς αυτό κατά τη νέα επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

130 εκατ. ευρώ άντλησε η Folli Follie

H Folli Follie άντλησε 150 εκατ. ελβετικά φράγκα (130,4 εκατ. ευρώ, με βάση τη χθεσινή ισοτιμία 1 ευρώ προς 1,15 ελβετικά φράγκα), ποσό ασφαλώς χαμηλότερο απ’ ό,τι σχεδίαζε και είχε λάβει και τη σχετική έγκριση από τη συνέλευση των μετόχων της. Το νέο ομόλογο μέσω της θυγατρικής της εταιρείας FF Group Finance Luxembourg II S.A., με έδρα το Λουξεμβούργο, θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο ελβετικό χρηματιστήριο SIX Swiss Stock Exchange την 31η Οκτωβρίου 2017. Το ομόλογο έχει σταθερό κουπόνι 3,25% και είναι τετραετούς διάρκειας.

Τον Ιανουάριο του 2018 η πώληση της Cyta Hellas

Δεν συζητήθηκε το θέμα πώλησης της Cyta Hellas στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κυπριακής Cyta. Η εταιρεία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προκήρυξης πώλησης της θυγατρικής της στην Ελλάδα, έπρεπε να αποφασίσει εάν θα άνοιγε τον χώρο παροχής δεδομένων (virtual data room), προκειμένου οι τρεις ενδιαφερόμενοι επενδυτές να έχουν πρόσβαση στα οικονομικά και νομικά στοιχεία της ελληνικής επιχείρησης τηλεπικοινωνιών. Ολα δείχνουν ότι η πώληση της Cyta Hellas θα ολοκληρωθεί μετά τις κυπριακές εκλογές, που θα γίνουν στα μέσα Ιανουαρίου 2018.

Από τις τσικουδιές, στα… τσίπουρα

Από χωρίου εις χωρίον τρέχουν οι υπουργοί της κυβέρνησης για τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια. Πριν από λίγες ημέρες στην Κρήτη και στις τσικουδιές, από χθες στη Θεσσαλία και στα τσίπουρα και έπεται συνέχεια. Υποτίθεται ότι στόχος είναι η επαφή με τους τοπικούς φορείς, για να ενσωματώσουν τις προτάσεις τους σε ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Οι επαφές, παρουσία του πρωθυπουργού, γίνονται σε ένα 24ωρο. Οι υπουργοί, όμως, πηγαίνουν δύο ημέρες νωρίτερα για να προετοιμάσουν το έδαφος, με μίνι περιοδείες και εμφανίσεις στα τοπικά ΜΜΕ. Σιγά μην ασχοληθούν με την αξιολόγηση και τα προαπαιτούμενα.

Διεθνές ενδιαφέρον για την έκδοση της ΕΤΕ

Τις λεπτομέρειες της ομολογιακής έκδοσης, με την οποία σφραγίστηκε η επιστροφή στις διεθνείς αγορές από το 2014, ανακοίνωσε χθες η Εθνική Τράπεζα. Η τράπεζα άντλησε 750 εκατ. ευρώ (οι επενδυτές προσέφεραν 2 δισ. ευρώ), με επιτόκιο 2,9%, ενώ οι καλυμμένες ομολογίες έχουν διάρκεια 3 έτη. Σύμφωνα με την ΕΤΕ, μεγαλύτερο μέρος της συναλλαγής κατανεμήθηκε σε επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία (46%), 15% από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, 14% σε επενδυτές από την Ιταλία, 14% στην Ελλάδα, 6% σε επενδυτές από τη Σκανδιναβία και 5% σε επενδυτές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το 56% της συναλλαγής κατανεμήθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων (Asset Managers), το 17% σε τράπεζες και πελάτες τους, το 14% σε Hedge funds και το 11% σε κεντρικές τράπεζες και υπερεθνικούς οργανισμούς. Μετά την κίνηση αυτή, η διοίκηση Φραγκιαδάκη πρακτικά μηδενίζει την εξάρτηση της τράπεζας από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή