ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μέτρα για να αυξηθεί το τίμημα πώλησης του ΔΕΣΦΑ

metra-gia-na-ayxithei-to-timima-polisis-toy-desfa-2213431

Κατά έξι χρόνια νωρίτερα από τα προβλεπόμενα θα εισπράξει ο ΔΕΣΦΑ τα ανακτήσιμα ποσά της περιόδου 2006-2015, ύψους 320 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έχει επεξεργαστεί η ΡΑΕ έπειτα από αίτημα των υποψηφίων επενδυτών για εμπροσθοβαρή και γρηγορότερη της 20ετίας ανάκτηση των 320 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την ολομέλεια, προβλέπει ότι η ανάκτηση του ποσού θα επιμεριστεί μέχρι το 2030 έναντι του 2036 που προβλέπει προηγούμενη απόφασή της.

Τα 100 εκατ. από αυτά θα ανακτηθούν μέσα στο 2018 και θα προέλθουν από τα αντίστοιχα ποσά που έχει υπερανακτήσει ο ΔΕΣΦΑ το 2017 και το 2018 (βάσει προβλέψεων για την εξέλιξη της ζήτησης φυσικού αερίου). Η μείωση του χρόνου ανάκτησης κατά 6 έτη θα προσφέρει πρόσθετη ανάκτηση ανά έτος κατά 8 εκατ. ευρώ, ποσό που θα επηρεάσει τις ταρίφες του ΔΕΣΦΑ μόνο στην περίπτωση που υπάρξει μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, κάτι όμως που δεν διαφαίνεται από τα σημερινά δεδομένα και τη δυναμική που αναπτύσσει η εγχώρια αγορά. Η πρόταση της ΡΑΕ είναι σε συνεννόηση με τους υποψηφίους επενδυτές, οι οποίοι φέρονται ικανοποιημένοι. Η σημερινή ολομέλεια της ΡΑΕ θα αποφασίσει και για την αναπροσαρμογή των τελών του ΔΕΣΦΑ που φέρνει μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 7%-8% από τον Μάιο του 2018 ως αποτέλεσμα της υπερανάκτησης εσόδων κατά 70 εκατ. το 2017 και εκτιμώμενα περίπου 30 εκατ. το 2018. Η νέα ρύθμιση για τα τέλη του ΔΕΣΦΑ και τον τρόπο ανάκτησης εσόδων παλαιότερων ετών σε συνδυασμό με τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, ύψους 170 εκατ. ευρώ, δημιουργούν προϋποθέσεις για υψηλό τίμημα στον εν εξελίξει διαγωνισμό για την πώληση του 66% της εταιρείας (31% Δημόσιο και 35% ΕΛΠΕ).

Στόχος της κυβέρνησης είναι το τίμημα να κινηθεί κατ’ ελάχιστον στα 400 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό. Αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση των ΕΛΠΕ, όπως εκφράστηκε χθες από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Ανδρέα Σιάμισιη.