Ανοδος 1,33% με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον

Ανοδος 1,33% με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τραπεζικός κλάδος έδωσε ώθηση στο Χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 1,33% και έκλεισε στις 761,35 μονάδες, ενώ συνολικά τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου τα κέρδη του Χρηματιστηρίου έφθασαν το 2,17%. Ελαφρά ενίσχυση παρουσίασε και η αξία των συναλλαγών, αφού διαμορφώθηκε στα 51,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως κεφάλαια ύψους 4,25 εκατ. ευρώ αφορούσαν την αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Το θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο θα πρέπει να αποδοθεί κατ’ αρχάς στο γεγονός ότι η Ελλάδα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters φαίνεται να παίρνει την έγκριση για τη μετατροπή των 20 ομολόγων του PSI σε 4 νέα ομόλογα ύψους 20 δισ. ευρώ, αλλά και στην επιτυχημένη έξοδο της Εθνικής Τράπεζας στο εξωτερικό για την κάλυψη ομολογιακού δανείου με την άντληση 750 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα οι επενδυτές προσδοκούν σε θετικά νέα για την ελληνική οικονομία τόσο από τη σημερινή συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, όσο και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Aμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την ερχόμενη Τρίτη στην Ουάσιγκτον. Η μετοχή της Alpha Bank κατέγραψε τα υψηλότερα κέρδη (4,76%) σε σύγκριση με τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες. Ακολούθησε σε άνοδο ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς (3,94%), της Εθνικής Τράπεζας (3,44%) και της Eurobank (2,51%).

Σταθεροποιητική εικόνα παρουσίασε η εγχώρια δευτερογενής αγορά τίτλων, όπου κατεγράφη μικρή άνοδος των αποδόσεων στο 2ετές και 10ετές κρατικό ομόλογο, ενώ το 5ετές ομόλογο σημείωσε ελαφρά άνοδο της τιμής του.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 5,52%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ανήλθε στο 4,53% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διαπραγματεύθηκε στο 3,04%. Το spread του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε την Παρασκευή και έκλεισε στις 510 μονάδες βάσης, από 506 μονάδες βάσης στο κλείσιμο της συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης.

Στα εταιρικά ομόλογα, το νέο ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας εμφάνισε χθες τιμή στα 99,90 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,80%. Στην εγχώρια πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το εταιρικό ομόλογο του ΟΠΑΠ εμφάνισε τιμή στα 102,53 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να κλείνει στο 2,94%, και το ομόλογο της «Μυτιληναίος» να έχει τιμή που φθάνει στα 100,20 λεπτά και απόδοση στο 3,10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή