Κοινωνική πολιτική μέσω της ΔΕΗ με ωφελημένους τους κακοπληρωτές

Κοινωνική πολιτική μέσω της ΔΕΗ με ωφελημένους τους κακοπληρωτές

5' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά στο 1 δισ. ετησίως ανέρχεται το κόστος της κοινωνικής πολιτικής που έχει μεταφέρει η πολιτεία μέσω της ΔΕΗ και των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές. Από τα στοιχεία της ΔΕΗ ωστόσο, όπως και των άλλων ιδιωτών παρόχων, διαπιστώνεται ότι αυτή η κοινωνική πολιτική έχει θεσμοθετηθεί με τρόπο που αφήνει πολλά «παράθυρα», με αποτέλεσμα να επωφελούνται κάθε λογής κακοπληρωτές και φοροφυγάδες, αλλά και με τρόπο που να καταργεί στην πράξη τα ευεργετικά πλεονεκτήματα για τους πραγματικούς δικαιούχους που καλείται να στηρίξει.

Ετσι, οι καταναλωτές καλούνται να επιδοτούν με εκπτώσεις μέχρι και 42% συμπολίτες μας με βίλες πολλών τετραγωνικών μέτρων και υψηλές καταναλώσεις ρεύματος, που εντάσσονται στο ειδικό τιμολόγιο για την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης δημοσιοποίησε στοιχεία από έρευνα της επιχείρησης, που ανέδειξε την κατάχρηση της κοινωνικής πολιτικής από μπαταχτσήδες. Οπως είπε, εντοπίστηκε καταναλωτής που έχει ενταχθεί στο ΚΟΤ με βίλα 1.000 τ.μ. στην Κηφισιά και κατανάλωση 8.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, που χρωστάει 28.000 ευρώ, αλλά και πρώην εφοπλιστής στην Καστέλλα, που διατηρεί μονοκατοικία εκτάσεως 760 τ.μ. και δηλώνει άνεργος, καταναλώνει 7.500 κιλοβατώρες και χρωστάει 32.000 ευρώ. Ακόμη και βίλα πρώην εφοριακού στον Βαρνάβα, περίπου 300 τ.μ., με κατανάλωση 15.000 κιλοβατώρες και χρέος 65.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή που οι έχοντες έχουν «παρκάρει» στο ΚΟΤ που προστατεύει και από την απειλή της διακοπής του ρεύματος, οι πραγματικοί δικαιούχοι (χαμηλά εισοδήματα, μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ κ.λπ.) ανυποψίαστοι για τον τρόπο τιμολόγησης του ΚΟΤ, χάνουν εύκολα το πλεονέκτημα της έκπτωσης όταν ξεπεράσουν έστω και κατά μία κιλοβατώρα την τετραμηνιαία προβλεπόμενη κατανάλωση για την κατηγορία τους. Ετσι, αδυνατούν να αποπληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος, αφού θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο της κατανάλωσης στην υψηλή τιμή της επόμενης κλίμακας και όχι μόνο την υπερβάλλουσα. Επειδή όμως για όσους είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει τη διακοπή ρεύματος ανεξάρτητα από το ύψος των οφειλών, πραγματικοί και μη δικαιούχοι έχουν φορτώσει τη ΔΕΗ με ανεξόφλητες οφειλές που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

Το ΚΟΤ θεσπίστηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία ευάλωτων καταναλωτών από τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, για πρώτη φορά το 2011. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί συνολικά περί τις 700.000 δικαιούχοι. Περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες κατανωλωτών, με βασική παράμετρο το εισόδημα και όριο τα 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και μέχρι 23.000 ευρώ για τρίτεκνους. Η κατανάλωση τιμολογείται κλιμακωτά και συγκεριμένα με 0,3489 ευρώ η κιλοβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες, 0,04922 ευρώ για καταναλώσεις από 801-1.500 κιλοβατώρες, 0,09460 για καταναλώσεις από 1.501-2.000. Πάνω από το όριο των 2.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο, η κατανάλωση του ΚΟΤ χρεώνεται στην κανονική τιμή του οικιακού τιμολογίου της αντίστοιχης κλίμακας, δηλαδή στα 0,10252 ευρώ η κιλοβατώρα. Στην περίπτωση όμως που ο καταναλωτής δικαιούχος του ΚΟΤ ξεπεράσει έστω και κατά μία κιλοβατώρα την κλίμακα, τότε όλη η ενέργεια χρεώνεται στην υψηλότερη τιμή, ενώ εάν κάποιος ξεπεράσει και τις 2.000 κιλοβατώρες χάνει ουσιαστικά την επιδότηση του ΚΟΤ.

Πρόκειται για μια αντίστοιχη στρέβλωση με αυτήν που συμβαίνει με τις χρεώσεις ΥΚΩ, τις χρεώσεις δηλαδή που πληρώνουν οι καταναλωτές για την κάλυψη της επιδότησης του ΚΟΤ, της επιδότησης του τιμολογίου των πολύτεκνων και της επιδότησης για την ηλεκτροδότηση των νησιών σε ενιαία τιμή με αυτήν των τιμολογίων της ηπειρωτικής χώρας. Οι χρεώσεις ΥΚΩ, όπως ανέδειξε η «Κ» την περασμένη άνοιξη, χρεώνονται επίσης κλιμακωτά, και με την υπέρβαση της κλίμακας το σύνολο της κατανάλωσης χρεώνεται στην υψηλότερη τιμή.

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ ακολουθούν επίσης ως προς την τιμολόγηση της κατανάλωσης ρεύματος κλιμακωτή χρέωση, μέχρι 2.000 κιλοβατώρες η πρώτη με τιμή 0,09460 ευρώ η κιλοβατώρα και πάνω από 2.000 κιλοβατώρες με τιμή 0,10252 ευρώ η κιλοβατώρα, αναπαράγοντας την ίδια στρέβλωση.

Στα 3,22 δισ. ο λογαριασμός της τετραετίας 2012-2015

Ο συνολικός λογαριασμός της κοινωνικής πολιτικής που ασκείται μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος, μόνο για την τετραετία 2012-2015, έφτασε στα 3,22 δισ., σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ.

Αυτό είναι το συνολικό ποσό που δαπάνησε η ΔΕΗ το διάστημα 2012-2015 για να έχουν ρεύμα σε χαμηλή τιμή οι κάτοικοι των νησιών, οι δικαιούχοι του ΚΟΤ και οι πολύτεκνοι. Από αυτά, τα 2,485 εκατ. έχουν ήδη περάσει στους λογαριασμούς ρεύματος και έχουν πληρωθεί από τους καταναλωτές. Το υπόλοιπο ποσό των 735 εκατ., που η ΔΕΗ έχει αιτηθεί στη ΡΑΕ να εγκριθεί ως δαπάνη ΥΚΩ και να περάσει στα τιμολόγια ρεύματος, έχει περιοριστεί με απόφαση της ΡΑΕ περίπου στα 400 εκατ. και θα επιμεριστεί στους λογαριασμούς ρεύματος, σε ορίζοντα 5ετίας, το διάστημα 2018-2022. Προκειμένου να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις στους καταναλωτές, η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί προς τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη την κάλυψη δαπάνης περί τα 100 εκατ. σε ετήσια βάση για τα ΥΚΩ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η εισήγηση έγινε αποδεκτή από τον κ. Σταθάκη, η έγκρισή της ωστόσο και από το υπουργείο Οικονομικών προϋποθέτει διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα, με όχι καλούς οιωνούς.

Οι πιστωτές διατηρούν ενστάσεις για το κατά πόσον ο προϋπολογισμός θα διαθέτει πλεονάσματα για την κάλυψη αυτού του ποσού. Ετσι το ενδεχόμενο της επιβάρυνσης τελικά των καταναλωτών με 100 εκατ. το 2018 παραμένει ανοικτό και στην περίπτωση που δεν αποφευχθεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΡΑΕ, από 1ης/1/2018 τα τιμολόγια ρεύματος θα αυξηθούν σε ποσοστό 3%-4%.

Στην ίδια εισήγηση η ΡΑΕ προτείνει διόρθωση της στρέβλωσης της τιμολόγησης ΥΚΩ με νέες κλίμακες και τιμολόγηση που θα αποκαθιστά τις αδικίες της υφιστάμενης. Αν και η διόρθωση των στρεβλώσεων στην τιμολόγηση των ΥΚΩ αποτελεί δέσμευση και του ίδιου του πρωθυπουργού από τον περασμένη Μάιο που επισκέφθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και παρά το γεγονός ότι η ΡΑΕ έχει καταθέσει την εισήγησή της από τον Αύγουστο, οι καταναλωτές εξακολουθούν μέχρι σήμερα να χρεώνονται με την υφιστάμενη «άδικη τιμολόγηση», όπως έχει χαρακτηριστεί τόσο από τον πρόεδρο της ΡΑΕ Νίκο Μπουλαξή όσο και από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι καταναλώσεις του χειμώνα που οδηγούν σε υψηλές χρεώσεις πληρώνονται ένα τετράμηνο μετά σημαίνει ότι για φέτος οι καταναλωτές δεν θα πληρώσουν φουσκωμένους λογαριασμούς από ΥΚΩ, ακόμη και εάν καθυστερήσει η έγκριση της νέας τιμολόγησης.

Η ΡΑΕ έχει επεξεργαστεί σχέδιο και για τη διόρθωση των στρεβλώσεων τιμολόγησης στις καταναλώσεις του ΚΟΤ, αλλά και των προϋποθέσεων για ένταξη, προσθέτοντας και κριτήρια περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων, πέραν του εισοδήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή