Με χαμηλότερο επιτόκιο δανείζονται οι επιχειρήσεις που εκδίδουν διεθνή ομόλογα

Με χαμηλότερο επιτόκιο δανείζονται οι επιχειρήσεις που εκδίδουν διεθνή ομόλογα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού απολαμβάνουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει διεθνή εταιρικά ομόλογα σε σύγκριση με τα εγχώρια εταιρικά ομόλογα, αφού το επενδυτικό ρίσκο (country risk) της Ελλάδας παραμένει σε υψηλό επίπεδο και βαρύνει τις εγχώριες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι είναι εξωστρεφείς.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου τελεί υπό διαπραγμάτευση σήμερα στο 5,51%, επίπεδα που είχε συναντήσει ξανά στις 15 Μαΐου 2017, δηλαδή ακριβώς ένα μήνα πριν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, η απόδοση του νέου 5ετούς κρατικού ομολόγου, που ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή του στις 24 Ιουλίου 2017 με 4,63%, σήμερα κυμαίνεται ελαφρώς χαμηλότερα στο 4,54%, ενώ στις 27 Σεπτεμβρίου η απόδοση είχε αναρριχηθεί στο 4,75%.

Στο 3,38% διαμορφώνεται σήμερα ο μέσος όρος απόδοσης των 7 διεθνών εταιρικών ομολόγων από μεγάλες ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις και στο 3,65% διαμορφώνεται ο μέσος όρος απόδοσης για τα 5 εγχώρια εταιρικά ομόλογα που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τις χαμηλότερες αποδόσεις (0,70%) και (1,45%), αντίστοιχα, από τα 7 διεθνή ομολογιακά δάνεια εμφανίζουν η τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν» και η ομολογιακή έκδοση του ΟΤΕ που λήγει στις 9 Ιουλίου 2020.

Ακολουθεί με απόδοση 2,65% το διεθνές εταιρικό ομόλογο των Ελληνικών Πετρελαίων με ημερομηνία λήξης τις 4 Ιουλίου 2019, οπότε είχαν αντληθεί 325 εκατ. ευρώ, ενώ το δεύτερο εταιρικό ομόλογο της ίδιας εταιρείας που λήγει στις 14 Οκτωβρίου 2021 έχει απόδοση 3,17%. Το διεθνές εταιρικό ομόλογο της Motor Oli με ημερομηνία λήξης την 1η Απριλίου 2022 εμφανίζει απόδοση 1,85%. Υψηλή απόδοση στο επίπεδο του 4,95% παρουσιάζει το διεθνές ομόλογο της Intralot που λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου 2024, γεγονός που αποδίδεται και στον υψηλό δανεισμό της επιχείρισης λόγω επενδύσεων, ενώ τη χειρότερη εικόνα από πλευράς απόδοσης (8,90%) παρουσιάζει το διεθνές εταιρικό ομόλογο της ΔΕΗ που λήγει την 1η Μαΐου 2019 λόγω των δυσμενών αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου 2017, οπότε η εταιρεία δείχνει να έχει σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγή θετικών ταμειακών ροών.

Να σημειώσουμε ότι αυτή την εβδομάδα η Folli Follie εξέδωσε ομολογιακό δάνειο αντλώντας 150 εκατ. ελβετικά φράγκα (130,4 εκατ. ευρώ), ποσό που θα μπορούσε να είναι μικρότερο, αφού η εταιρεία επιθυμούσε να αντλήσει κεφάλαια μέχρι 100 εκατ. ελβετικά φράγκα, αλλά εκδηλώθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από ξένα επενδυτικά σχήματα με την αρχική τιμή απόδοσης να ορίζεται στο 3,25%.

Τα ομολογιακά δάνεια αποτελούν σήμερα την πιο αξιόπιστη πηγή χρηματοδότησης των εισηγμένων στα χρόνια της ύφεσης, προκειμένου να μετατρέψουν τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους σε μακροπρόθεσμο, να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια, αλλά και να αποπληρώσουν παλαιότερα ομολογιακά δάνεια που λήγουν τα επόμενα χρόνια. Οι μόνες εισηγμένες επιχειρήσεις που θεωρητικά μπορούν να επιτύχουν καλύτερα επιτόκια δανεισμού είναι όσες έχουν υψηλό δείκτη εξωστρέφειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή