Στο στόχαστρο ξένων επενδυτικών funds oι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές

Στο στόχαστρο ξένων επενδυτικών funds oι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αναδιάρθρωση του κλάδου των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας με τις εξαγορές ελληνικών κλινικών από ξένα επενδυτικά κεφάλαια να πληθαίνουν πυροδοτώντας περαιτέρω εξελίξεις. Η νέα εξαγορά του ΙΑΣΩ General, που δρομολόγησε η CVC Capital Partners μετά και την εξαγορά του Metropolitan, κινητοποιεί ήδη επαφές μεταξύ άλλων ανταγωνιστικών ελληνικών κλινικών, όπως το «Υγεία» και το «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ επίκειται και η αναδιάρθρωση του ομίλου Euromedica από τις πιστώτριες τράπεζες.

Θρυαλλίδα όλων αυτών των εξελίξεων ήταν η αυξανομένη ζήτηση που έχουν οι ασφάλειες υγείας στην ελληνική αγορά, καθώς τα νοικοκυριά διαπιστώνουν την κατάρρευση του δημόσιου τομέα υγείας, η οποία με τη σειρά της έφερε ξένους επενδυτές στις ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις και ειδικότερα γερμανικών και αμερικανικών συμφερόντων στην Αγροτική Ασφαλιστική και την Εθνική Ασφαλιστική αντίστοιχα. Με τις ασφαλιστικές καλά κεφαλαιοποιημένες και την παραγωγή ασφαλίστρων ανοδική ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας, οι κλινικές, αποκτούν έναν εύρωστο πελάτη. Η κινητικότητα που καταγράφεται στην παρούσα συγκυρία στον κλάδο είναι πολυεπίπεδη. Αφορά τόσο συζητήσεις ξένων με ελληνικές πιστώτριες τράπεζες όσο και ασφαλιστικές υπό ξένο πλέον έλεγχο που ενδεχομένως να τοποθετούνταν σε περιουσιακά στοιχεία του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την περίπτωση της Euromedica συζητείται η κατά τμήματα πώληση και όχι η είσοδος ξένου στρατηγικού επενδυτή, αφού αυτό θα σήμαινε πως θα έρεπε να προσυμφωνήσουν σε πολύ μεγάλες απομειώσεις των απαιτήσεών τους. Υπενθυμίζεται πως η Euromedica βαρύνεται με τραπεζικό δανεισμό ύψους 417 εκατ. εκ των οποίων άνω των 370 έχει καταταχθεί ως βραχυπρόθεσμος αφού είναι μη εξυπηρετούμενος.

Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς, που ελέγχει κατά 100% την ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», την εταιρεία Ημιθέα Α.Ε., την περιλαμβάνει στα διακρατούμενα προς πώληση στοιχεία ενεργητικού και υπάρχει διαδικασία πώλησης σε εξέλιξη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους. Πηγές τη αγοράς δεν αποκλείουν αγοραστής να είναι ο όμιλος «Υγεία», που ελέγχεται από τη Marfin Investment Group, στην οποία μεγαλύτερος μέτοχος είναι η Πειραιώς. «Οπως ακριβώς η Attica Group που ανήκει στην MIG αγόρασε τη συμμετοχή της Πειραιώς στην Hellenic Seaways, έτσι κάλλιστα μπορεί να γίνει και με το “Ντυνάν”, καθώς οι δύο κλινικές θα αποκτήσουν συνέργειες και εκτόπισμα στην αγορά», αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.

Την Τετάρτη που πέρασε έγινε γνωστό πως η αμερικανική CVC έκανε πρόταση στη διοίκηση του ομίλου ΙΑΣΩ για εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της γενικής κλινικής ΙΑΣΩ General στο Χολαργό, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε κατ’ αρχήν αποδεκτή. Η εισηγμένη εταιρεία ΙασΩ, που ελέγχει και άλλες κλινικές, έχει εγγεγραμμένη στα βιβλία της την καθαρή αξία της συμμετοχής της στη θυγατρική της στον Χολαργό στα 56,071 εκατ. ευρώ.

Πριν από έξι μόλις μήνες η CVC προχώρησε στην εξαγορά πλειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα Α.Ε., στην οποία ανήκει το νοσοκομείο Metropolitan, έναντι τιμήματος 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας (γενικές, ψυχιατρικές, μαιευτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα) παρουσιάζει σταθερότητα τη διετία 2015-2016, σύμφωνα με την κλαδική μελέτη «Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας», που εκπόνησε η εταιρεία ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε. Οπως εξηγεί στην «Κ», ο Βασίλης Ρεγκούζας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΟΧΑΣΙΣ, το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας εκτιμάται πως διαμορφώθηκε σε 1,4 δισ. το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή