Οι τράπεζες επιστρέφουν στη διατραπεζική αγορά

Οι τράπεζες επιστρέφουν στη διατραπεζική αγορά

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαφές με μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με στόχο τη διεύρυνση των γραμμών χρηματοδότησης μέσω της διατραπεζικής αγοράς, είχαν στελέχη εγχώριων συστημικών τραπεζών στην Ουάσιγκτον όπου βρίσκονται για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ.

Οι αυξημένες συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά, αλλά και η αύξηση των καταθέσεων το τελευταίο 5μηνο, έχουν βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες ρευστότητας για τις εγχώριες τράπεζες, κάτι που αποτυπώνεται στη σημαντική μείωση της εξάρτησής τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας, ELA. Στο τέλος Σεπτεμβρίου ο ELA περιορίστηκε στα 28,49 δισ. ευρώ μειωμένος κατά 15,18 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016 και κατά -58,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015, όταν η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον εξοστρακισμό της από την Ευρωζώνη.

Από τις επαφές οι επιτελείς των τραπεζών διαπίστωσαν ότι η χώρα μας δεν αποτελεί πια τη μεγάλη εστία ανησυχίας για τους ξένους και πλέον έχει φύγει το Grexit από τον ορίζοντα. Ωστόσο το ζήτημα των κόκκινων δανείων προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα, ενώ το επικείμενο stress test και ο κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης ενισχύουν τις ανησυχίες.

Ολα αυτά ωστόσο δεν αποθαρρύνουν τη δραστηριότητα τόσο στη διατραπεζική αγορά όσο και στην έκδοση ομολόγων –όπως την έκδοση που πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα– καθώς για τις παραπάνω συναλλαγές οι τράπεζες προσφέρουν εξασφαλίσεις: δάνεια όλων των κατηγοριών, τα οποία εξυπηρετούνται κανονικά και τα οποία προσφέρονται στους επενδυτές ως εγγύηση για παν ενδεχόμενον. Η αξία των δανείων που προσφέρονται ως εγγυήσεις είναι σημαντικά υψηλότερες των ποσών που αντλούν οι τράπεζες.

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η έκδοση καλυμμένων ομολογιών από την Εθνική Τράπεζα, συγκεντρώνοντας ποσό 750 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 2,9%, επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων. Πρόκειται για την πρώτη συναλλαγή καλυμμένων ομολογιών από το 2009, σηματοδοτώντας την επιστροφή της Εθνικής στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, ενώ πρόκειται για την πρώτη έκδοση ελληνικής τράπεζας από το 2014.

Ολες οι εγχώριες τράπεζες έχουν αντλήσει σημαντική ρευστότητα από τη διατραπεζική αγορά, τιτλοποιώντας δάνεια. Η Alpha Bank έχει αξιοποιήσει μεγάλο μέρος του δανειακού της χαρτοφυλακίου μέσω τιτλοποιήσεων: δάνεια μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια καθώς και ναυτιλιακά.

Συνολικά, η Alpha Bank μέσω των τιτλοποιήσεων έχει αντλήσει ποσό 2 δισ. ευρώ μέσω repos από τη διατραπεζική αγορά. Η απεξάρτηση από τον ELA είναι η κορυφαία προτεραιότητα για όλες τις διοικήσεις, με την Εθνική να βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου, έχοντας ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των αποεπενδύσεων για τις οποίες είχε δεσμευτεί στην Κομισιόν (απελευθερώνοντας σημαντική ρευστότητα).

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2014 ο ELA είχε σχεδόν μηδενιστεί, στα 667 χιλ. ευρώ, για να εκτοξευτεί στα 85 δισ. ευρώ δώδεκα μήνες μετά, αποτέλεσμα των πολιτικών εξελίξεων, της διαπραγμάτευσης και της σύγκρουσης με την Ε.Ε.

Συνάντηση με Τόμσεν

Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με τον Πόουλ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών εστίασαν στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των πλάνων για τη μείωσή τους όπως έχουν συμφωνηθεί με την ΕΚΤ, τονίζοντας στον κ. Τόμσεν ότι από εδώ και πέρα ο βηματισμός των τραπεζών για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα επιταχυνθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή