Ανοδος στο Χ.Α. με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον

Ανοδος στο Χ.Α. με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται κατά 0,57% και να κλείνει στις 765,72 μονάδες. Ετσι συμπληρώθηκαν τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις με συνολικά κέρδη 2,28% του Γενικού Δείκτη και αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 1,004 δισ. ευρώ. Το θετικό κλίμα που επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά υποστηρίζεται κατ’ αρχάς από τις διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ δεν θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα και ότι θα πιέσει τους Ευρωπαίους να λάβουν αποφάσεις για ελάφρυνση χρέους.

Ταυτόχρονα η αγορά αναμένει θετικά αποτελέσματα και στις επαφές του Ελληνα πρωθυπουργού για την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων, που θα συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος και στην τόνωση της ανάπτυξης. Επίσης η επιτυχής ομολογιακή έκδοση της Εθνικής έδειξε ότι οι ελληνικές τράπεζες ξανακερδίζουν την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα από τη διεθνή αγορά – πολύ πιο εύκολα και φθηνότερα απ’ ό,τι το ελληνικό Δημόσιο. Η προοπτική ομολογιακών εκδόσεων από Eurobank, Alpha, Πειραιώς αυξάνει την εμπιστοσύνη και το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές τους, γεγονός που αποτυπώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση, με τις μετοχές της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας να ενισχύονται αντίστοιχα κατά 1,77% και 1,33%.

Aποκλιμάκωση των αποδόσεων με αντίστοιχη αύξηση των τιμών κατεγράφη και στην εγχώρια αγορά κρατικών ομολόγων.

Το spread του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στις 505 μονάδες βάσης από 510 μ.β. που ήταν το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής 13 Οκτωβρίου 2017.

Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 3,02% από 3,04% στην προηγούμενη συνεδρίαση, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διολίσθησε στο 4,51% από 4,53% στην περασμένη συνεδρίαση και το 10ετές κρατικό ομόλογο εμφάνισε απόδοση 5,44% από 5,52% της περασμένης Παρασκευής. Στα εταιρικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στην εγχώρια πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατεγράφη η εξής εικόνα στις αποδόσεις: ΟΠΑΠ 2,90% με τιμή στα 102,70 λεπτά, Μυτιληναίος 3,09% με τιμή στα 100,25 λεπτά, Τέρνα Ενεργειακή 3,90%, Sunlight 4,08%, ΙΚΕΑ 4,33%. Το νέο ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας εμφάνισε τιμή στα 99,95 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,79%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή