ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων 2 δισ. από τη Eurobank

anadiarthrosi-epicheirimatikon-daneion-2-dis-apo-ti-eurobank-2213939

Σε συνεργασία με την KPMG Λονδίνου, για την αντιμετώπιση των 150 μεγαλύτερων προβληματικών επιχειρηματικών ανοιγμάτων (NPEs), προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες η Eurobank.

Πρόκειται για δάνεια επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της οικονομίας (χαλυβουργία, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, προμηθευτές νοσοκομείων, εμπορία αυτοκινήτων, βιομηχανία-μεταποίηση, εμπόριο κ.ά.) ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική έκθεση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στις εν λόγω επιχειρήσεις φτάνει τα 10 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει τη συνδρομή της KPMG Λονδίνου, με τέσσερα στελέχη με μεγάλη εμπειρία στην αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων και τη «θεραπεία» δανείων που τα τελευταία χρόνια έχουν εργαστεί σε μεγάλα αντίστοιχα έργα στην Αγγλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Τα εξειδικευμένα αυτά στελέχη ήδη έχουν ενταχθεί στις δομές της Eurobank –η τράπεζα διαθέτει περισσότερα από 70 στελέχη για την αντιμετώπιση των μεγάλων επιχειρηματικών ανοιγμάτων– συμβάλλοντας με την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους στην εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων για τη διάσωση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας υπερδανεισμού.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται ξανά οι φάκελοι μεγάλων επιχειρηματικών δανείων που εμφανίζουν προβλήματα, ώστε να εξεταστούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές και εναλλακτικές και να υιοθετηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Οι εξειδικευμένοι ειδικοί αναμένεται να συμβάλουν στον εντοπισμό των επιχειρήσεων που εμφανίζουν τις καλύτερες πιθανότητες «θεραπείας», ώστε μέσω των κατάλληλων ενεργειών, να επανέλθουν σε κατάσταση κανονικότητας. Σημειώνεται ότι η «θεραπεία» προβληματικών δανείων αποτελεί τον τομέα όπου οι εγχώριες τράπεζες εμφανίζουν εξαιρετικά φτωχά αποτελέσματα, κάτι που έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη η Τράπεζα της Ελλάδος –ζητώντας περισσότερο ριζικές και μακροχρόνιες κινήσεις–, ενώ ισχυρή κριτική για το θέμα ασκούν στις διοικήσεις οι θεσμοί.

Σύμφωνα με αναλυτές, αν οι τράπεζες δεν μπορέσουν γρήγορα να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα στις αναδιαρθρώσεις προβληματικών επιχειρήσεων, δύσκολα θα επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Με την κίνηση αυτή, η Eurobank θέλει να αξιοποιήσει-δοκιμάσει κάθε εναλλακτική δυνατότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει ταχύτερα σε καλύτερα αποτελέσματα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων, ώστε να επιλέξει τις αποδοτικότερες λύσεις για την ελληνική πραγματικότητα. Αλλωστε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι τόσο μεγάλο, ώστε μόνον ο συνδυασμός στρατηγικών μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερα αποτελέσματα.

Αύριο ξεκινούν οι παρουσιάσεις της Eurobank στο Λονδίνο για την έκδοση καλυμμένου ομολογιακού δανείου. Οι παρουσιάσεις θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη διάθεση των ομολογιών σε επενδυτές. Στόχος της τράπεζας είναι να αντληθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ. Η κίνηση της τράπεζας γίνεται στο πλαίσιο της διεύρυνσης των πηγών άντλησης ρευστότητας για τον περιορισμό της εξάρτησής της από το ευρωσύστημα και ειδικά από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας. Σημειώνεται ότι η επιστροφή των τραπεζών στις διεθνείς αγορές έρχεται σε συνέχεια της επιτυχούς ομολογιακής έκδοσης του ελληνικού Δημοσίου το περασμένο καλοκαίρι. Η Εθνική Τράπεζα προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στην έκδοση καλυμμένων ομολόγων, έκδοση που έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την επενδυτική κοινότητα.