Μειώθηκαν κατά 46,8% οι πρόωρες ρευστοποιήσεις ασφαλιστηρίων ζωής

Μειώθηκαν κατά 46,8% οι πρόωρες ρευστοποιήσεις ασφαλιστηρίων ζωής

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική μείωση των πρόωρων ρευστοποιήσεων ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής καταγράφεται το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), οι αποζημιώσεις που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες λόγω πρόωρης εξαγοράς των ασφαλιστηρίων συμβολαίων από ασφαλισμένους που επέλεξαν να «σπάσουν» τα συμβόλαιά τους –κυρίως αποταμιευτικά– πριν από τη λήξη τους, περιορίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2017 στα 219,3 εκατ. ευρώ από 412,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, καταγράφοντας μείωση κατά 46,8%.

Καθοριστικό είναι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς εάν η τάση αυτή παγιωθεί, συνιστά θετικό οιωνό, καθώς δείχνει ανακοπή του φαινομένου που κυριάρχησε όλα τα χρόνια της κρίσης και συνδέθηκε με την αδυναμία των νοικοκυριών να χρηματοδοτήσουν το ασφαλιστικό τους πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, οι συνολικές αποζημιώσεις που κατέβαλαν το πρώτο εξάμηνο οι ασφαλιστικές εταιρείες για ασφαλίσεις ζωής ανήλθαν στα 519 εκατ. ευρώ από 756,8 εκατ. ευρώ, με τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία να είναι οι αποζημιώσεις λόγω επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου, το ύψος των οποίων ανήλθε στα 187,1 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν οι πληρωμές λόγω λήξης του συμβολαίου που ανήλθαν σε 111 εκατ. ευρώ.

Κατά την ΕΑΕΕ, οι ασφαλίσεις ζωής καταγράφουν οριακή άνοδο κατά 2,8% το πρώτο εξάμηνο του έτους και τα ασφάλιστρα του κλάδου διαμορφώθηκαν στο 1 δισ. ευρώ. Η μικρή άνοδος οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πωλήσεις επενδυτικών ασφαλιστικών συμβολαίων, που διατίθενται κυρίως μέσω των τραπεζικών δικτύων, ανεβάζοντας τα ασφάλιστρα των επενδυτικών προϊόντων στα 171,2 εκατ. ευρώ (από 135,2 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Η άνοδος συνδέεται και με την υποχώρηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς μέρος των αποταμιεύσεων μετατρέπεται σε επενδυτικά προϊόντα που ενσωματώνουν καλύτερες αποδόσεις κατά μία περίπου ποσοστιαία μονάδα. Τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής διαμορφώθηκαν στα 330,3 εκατ. ευρώ από 324,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ οριακή άνοδο εμφανίζουν και τα ασφάλιστρα του κλάδου υγείας, που διαμορφώθηκαν στα 284,5 εκατ. ευρώ έναντι 277,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Ο αριθμός των ασφαλιστηρίων συμβολαίων –δεν συμπίπτει με τον αριθμό των ασφαλισμένων, που συνήθως είναι μεγαλύτερος– διαμορφώθηκε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στο 1,7 εκατ., από τα οποία 1,4 εκατ. είναι τα ατομικά συμβόλαια ζωής, 238.147 είναι τα ατομικά επενδυτικά συμβόλαια, ενώ 7.780 είναι τα ομαδικά συμβόλαια (υγείας και συνταξιοδοτικά).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή