Μειώνονται τα εμπόδια στην παραχώρηση της Εγνατίας

Μειώνονται τα εμπόδια στην παραχώρηση της Εγνατίας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα εξαιρείται το ΤΑΙΠΕΔ από τις διατάξεις του νόμου 4413/2016. Τροπολογία που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή εξαιρεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων από ορισμένες διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ενώ παράλληλα επιστρέφει στο ΤΑΙΠΕΔ την ανεξαρτησία του στη σύναψη συμβάσεων παραχώρησης.

Ο νόμος 4413/2016, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2016, είχε πρωταρχικό στόχο την προσαρμογή μιας κοινοτικής οδηγίας (2014/23/Ε.Ε.) στο εθνικό δίκαιο. Ο υπουργός Υποδομών ωστόσο Χρ. Σπίρτζης βρήκε την ευκαιρία να προσθέσει διατάξεις που δημιουργούσαν ένα πλέγμα λογοδοσίας των φορέων που υλοποιούν παραχωρήσεις προς το υπουργείο Υποδομών. Μεταξύ αυτών και το ΤΑΙΠΕΔ που καθίστατο υποχείριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, δηλαδή του υπουργού Χρ. Σπίρτζη.

Για παράδειγμα ο νόμος 4413 περιλαμβάνει την υποχρέωση προηγούμενης σύμφωνης γνώμης του τεχνικού συμβουλίου δημοσίων έργων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, για την έγκριση των συμβατικών τευχών μιας παραχώρησης, της εκχώρησης απαιτήσεων, της τεκμηρίωσης της διαδικασίας ανάθεσης και εκτέλεσης της σύμβασης παραχώρησης κ.ο.κ.

Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε εκφράσει τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τους πιστωτές τη δυσαρέσκειά του για τις ρυθμίσεις του σχετικού νόμου.

Η τροπολογία που ψηφίσθηκε χθες αναιρεί τις περισσότερες δεσμεύσεις που επέφερε ο νόμος 4413 στην ανεξαρτησία του ΤΑΙΠΕΔ.

Στην πράξη η τροπολογία, που υπογράφεται από τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη και Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου, απομακρύνει ένα εμπόδιο στην υλοποίηση των διαγωνισμών παραχώρησης τόσο της Εγνατίας Οδού όσο και των λιμένων/μαρινών που βρίσκονται στη διαχείριση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Πάντως, η τροποποίηση του νόμου 4413 είναι μόνον ένα βήμα για την υλοποίηση της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με τη απεμπλοκή της διαδικασίας δημιουργίας των διοδίων, στην οποία αντιδρούν τόσο οι εργαζόμενοι της εταιρείας όσο και τοπικοί παράγοντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή