«Απόβαση» στην Κύπρο με κατάστημα Cash & Carry πραγματοποιεί η Metro

«Απόβαση» στην Κύπρο με κατάστημα Cash & Carry πραγματοποιεί η Metro

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον θεσμό του Cash & Carry εισάγει η ελληνική Metro ΑΕΒΕ (συμφερόντων Παντελιάδη) στην Κύπρο, καθώς στις αρχές του 2019 προγραμματίζεται να λειτουργήσει το πρώτο κατάστημα χονδρικής πώλησης της εταιρείας στη Λεμεσό.

Η επένδυση, ύψους περίπου 9 εκατ. ευρώ, αποτελεί σταθμό τόσο για τη Metro, καθώς είναι η πρώτη επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός ελληνικών συνόρων, όσο και για την Κύπρο, όπου δεν υπάρχει ακόμα κατάστημα της κατηγορίας Cash & Carry.

Η ιστορία της επένδυσης στην Κύπρο αρχίζει πριν από οκτώ χρόνια, όταν η Metro προχώρησε στην αγορά του σχετικού οικοπέδου στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μεγαλονήσου. Ωστόσο, μόλις φέτος, ανατέθηκε στον εργολάβο η κατασκευή του καταστήματος, στο οποίο θα στεγαστεί το Cash & Carry, καθώς και τα γραφεία της εταιρείας στην Κύπρο. Ο χώρος πώλησης θα είναι περίπου 3.000 τ.μ., ενώ οι συνολικές κτιριακές εγκαταστάσεις θα ξεπερνούν τις 11.000 τ.μ. Το κατάστημα θα βρίσκεται στην περιοχή Ομόνοια της Λεμεσού. Αναλόγως των επιδόσεων αυτού του πρώτου καταστήματος, η Metro θεωρεί ότι στην κυπριακή αγορά δυνητικά μπορούν να δημιουργηθούν άλλα τρία Cash & Carry.

Τρεις είναι οι λόγοι που η εταιρεία επέλεξε να δραστηριοποιηθεί στη χονδρική πώληση και όχι στη λιανική: πρώτον, το γεγονός ότι δεν υπήρχε η κατηγορία του Cash & Carry. Οι επαγγελματίες προμηθεύονται απευθείας τα προϊόντα τους από τους κατασκευαστές ή από μικρά μεμονωμένα καταστήματα. Δεύτερον, στη λιανική, σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη, ο ανταγωνισμός είναι ήδη πολύ μεγάλος. Τρίτον, η επιλογή ίδρυσης καταστήματος Cash & Carry στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λεμεσό έγινε λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης στην περιοχή.

Ο τουρισμός αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την ίδρυση καταστημάτων Cash & Carry νέου τύπου και στην Ελλάδα. Στις αρχές Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε στα Φιλιατρά το 49ο κατάστημα «Metro Cash & Carry», ένα κατάστημα «φυσαρμόνικα», όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Παντελιάδης. Πιο συγκεκριμένα, ενώ κατά τη θερινή περίοδο ο χώρος πώλησης θα είναι 1.087 τ.μ., τον χειμώνα, όταν η αγοραστική κίνηση μειώνεται, ο χώρος μετασχηματίζεται και μικραίνει με την απομόνωση κάποιων τμημάτων. Αυτό επιτρέπει τη λειτουργία του καταστήματος όλο τον χρόνο, αλλά με μικρότερο κόστος. «Αν το εγχείρημα πετύχει, μπορεί να αποτελέσει το μοντέλο ανάπτυξης των καταστημάτων μας Cash & Carry στα νησιά», επισημαίνει ο κ. Παντελιάδης. Εκτιμά δε ότι μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη 10-15 καταστημάτων αυτού του τύπου.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα λιανικής, τα οποία λειτουργούν υπό το σήμα «My Market», η εταιρεία ίδρυσε το 2017 τρία νέα σημεία πώλησης και έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς εκτιμάται ότι θα έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν 3-4 ακόμη, όλα στην περιφέρεια. Εξάλλου, έως τα τέλη του 2017 θα έχουν υλοποιηθεί τα δύο τρίτα των ανακαινίσεων στο πρώην δίκτυο της «Βερόπουλος» (υπενθυμίζεται ότι μεταβιβάστηκε τον Φεβρουάριο του 2016 στη Metro) και θα έχουν ολοκληρωθεί, βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, στα τέλη του 2018.

Η Metro AEBE προχώρησε και σε μία ακόμη επενδυτική πρωτοβουλία, η οποία θα εξελιχθεί τόσο στα καταστήματα λιανικής «Μy Market» όσο και στα καταστήματα χονδρικής «Metro Cash & Carry». Πριν από λίγους μήνες ιδρύθηκε η εταιρεία Milestone, στην οποία η Metro AEBE συμμετέχει με ποσοστό 50%. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην εισαγωγή ειδών σπιτιού (όχι επίπλων ή ηλεκτρικών συσκευών): πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, μαγειρικά σκεύη κ.λπ. Σήμερα, αν και η αρχική τιμή των προϊόντων αυτών είναι χαμηλή, το εμπόριο τα αγοράζει από τους εισαγωγείς σε αρκετά υψηλότερες τιμές. Με τη συμμετοχή στη Milestone, η Metro στοχεύει σε πώληση των προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων της σε πολύ χαμηλότερες τιμές και σε τριπλασιασμό του τζίρου της εν λόγω κατηγορίας. Τα προϊόντα θα υπάρχουν στα καταστήματα λιανικής «Μy Market», και από τις αρχές του 2018 θα τοποθετηθούν και είδη επαγγελματικού εξοπλισμού (ποτήρια, πιάτα κ.λπ. που προορίζονται για τη μαζική εστίαση) στα καταστήματα «Metro Cash & Carry».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή