Την πρόταση της Ενώσεως Εφοπλιστών για τα ναυτικά επαγγελματικά λύκεια εξετάζει η κυβέρνηση

Την πρόταση της Ενώσεως Εφοπλιστών για τα ναυτικά επαγγελματικά λύκεια εξετάζει η κυβέρνηση

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πάγια πρόταση της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας για την αύξηση των ελλήνων ναυτικών και την απασχόληση στην ποντοπόρο επεξεργάζεται προς προώθηση η κυβέρνηση. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών στο υπουργείο Ναυτιλίας υπό την προεδρία του υπουργού και την συμμετοχή του Υφυπουργού Παιδείας εξετάσθηκαν προτάσεις αναφορικά με το μέλλον των ναυτικών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ),  που έχει ήδη υποβάλλει για το θέμα αυτό η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Η αναβάθμιση των ναυτικών ΕΠΑΛ, που συζητήθηκε εκτενώς στην εν λόγω σύσκεψη αποτελεί μια πάγια και σταθερή θέση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία σε σχετική εισήγηση της προς τον υπουργό Π. Κουρουμπλή έχει επισημάνει από καιρό ότι πρέπει να στηρίζεται σε αυστηρά ποιοτικά κριτήρια που, σε κάθε βαθμίδα, θα διασφαλίζουν την ομαλή ενσωμάτωση των νέων στα σύγχρονα πλοία.

Στόχος των προτάσεων της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) είναι ένας και μόνος : Να αναγεννηθεί η ιδέα της ναυτοσύνης, ενώ συνάμα να καταστεί κοινός τόπος ότι η θάλασσα προσφέρει την δυνατότητα ενός σύγχρονου επαγγέλματος με μέλλον. Σύμφωνα με την σχετική εισήγηση του προέδρου της ΕΕΕ Θ. Βενιάμη, τα ΕΠΑΛ πρέπει να ανοίξουν τις πόρτες τους για να δεχθούν ακόμη περισσότερα παιδιά τα οποία θα θελήσουν να ακολουθήσουν μια σταδιοδρομία στην Θάλασσα.

Πρέπει, με άλλα λόγια να δημιουργηθεί μια νέα δεξαμενή άντλησης νέων που θα επιλέγουν να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα προσφέροντάς τους παράλληλα μια αξιόπιστη λύση στο μείζον θέμα της ανεργίας.

Οι βασικοί άξονες των προτάσεων της ΕΕΕ είναι τρείς :

– Εξέλιξη των αποφοίτων των ΕΠΑΛ Ναυτικής κατεύθυνσης, μέσα από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως π.χ. αυξημένη θαλάσσια υπηρεσία για τον κάθε βαθμό, και επιπλέον κύκλους επιμόρφωσης.

– Καθορισμός των προϋποθέσεων αυτών με βάση τα διεθνή στάνταρ όπως αυτά καθορίζονται από τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.

– Άνοιγμα της δεξαμενής των νέων Ελλήνων που θα επιλέγουν το ναυτικό επάγγελμα.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας κ. Διονύσης Χαράλαμπος Καλαματιανός, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Πατέρας, ο Διευθυντής του ΚΕΣΕΝ Πλοιάρχων Ε.Ν. κ. Στέφανος Αμαριώτης, ο Πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ κ. Μανώλης Τσικαλάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Συμφωνήθηκε, να γίνει νέα συνάντηση για να συζητηθούν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις, υπό τις οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ Ναυτικού Τομέα σε αξιωματικούς Εμπορικού Ναυτικού Α΄ Τάξεως, να φθάνουν δηλαδή μέχρι του βαθμού του Α΄ Πλοιάρχου και A΄ Μηχανικού Εμπορικού Ναυτικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή