Η Mifid II αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών

Η Mifid II αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών συνεπάγεται η υιοθέτηση της οδηγίας Mifid II από τις αρχές του 2018, που ρυθμίζει θέματα διάθεσης επενδυτικών προϊόντων τόσο από τις τράπεζες όσο και από το σύνολο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον επενδυτικό τομέα.

Αυτό επεσήμανε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με θέμα «Mifid II-MIFIR: Αναγκαίες προσαρμογές στο νέο περιβάλλον». Την ημερίδα χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, οι αλλαγές που απαιτείται να γίνουν είναι πολύπλοκες και μάλιστα σε μια περίοδο μεγάλου φόρτου εργασιών στις τράπεζες.

«Οι τράπεζες βρίσκονται σε ένα ρυθμιστικό τσουνάμι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης, καθώς την ίδια ώρα καλούνται να προσαρμοστούν στα καυτά ζητήματα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της υλοποίησης των κάθε λογής ελέγχων (π.χ. stress tests) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα, πάντως, με τον επικεφαλής της ΕΕΤ, η Mifid II δημιουργεί νέα κουλτούρα στην επενδυτική αγορά, καθώς «δεν θα πουλάμε προϊόντα που δεν κατανοούμε, δεν θα πουλάμε προϊόντα που δεν θα αγοράζαμε εμείς, δεν θα πουλάμε προϊόντα που ο πελάτης δεν κατανοεί». Επίσης, η Mifid II είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αλλαγή στρατηγικής πολλές εταιρείες του κλάδου, οδηγώντας την αγορά της διαχείρισης χαρτοφυλακίου σε μεγαλύτερη συγκέντρωση. «Κάποιοι πιθανώς θα επιλέξουν να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους ή να προσφέρουν υπηρεσίες μέσω τρίτων, καθώς το κόστος προσαρμογής δεν είναι μικρό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης.

Στα πλεονεκτήματα της Mifid II εστίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, ξεχωρίζοντας τη μεγαλύτερη διαφάνεια των συναλλαγών, την ενίσχυση του ρόλου των εποπτικών αρχών και στην ισχυρότερη προστασία των επενδυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή