Στην Attica Group ο έλεγχος του 99% της Ηellenic Seaways

Στην Attica Group ο έλεγχος του 99% της Ηellenic Seaways

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για την εξαγορά του 48,53% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways (HSW) που κατέχουν οι Mινωικές Γραμμές, θυγατρική του ιταλικού ομίλου Γκριμάλντι, κατέληξε η Attica Group. Η συμφωνία προβλέπει την αγορά των μετοχών της HSW έναντι 78,5 εκατ. ευρώ αλλά και την αγορά του πλοίου SuperFast XII της Attica Group από εταιρεία του ομίλου Γκριμάλντι για 74,5 εκατ. ευρώ, όπως και την αγορά του High Speed 7 της Attica Group από τις Mινωικές έναντι 25 εκατ. ευρώ. Τα πλοία θα δοθούν ελεύθερα χρεών.

Τι αποκτούν

Ουσιαστικά, οι Μινωικές μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα αποκτήσουν το High Speed 7 και διακρατούν, όπως προκύπτει, 53,5 εκατομμύρια μετρητά που θα ενισχύσουν το ταμείο της, το οποίο με βάση τα στοιχεία του εξαμήνου διαθέτει ήδη 35,5 εκατομμύρια. Τα τιμήματα αυτά αποτιμούν το 100% της Hellenic Seaways περίπου στα 160 εκατομμύρια ευρώ.

Πρακτικά, μια συμμετοχή που οι Μινωικές διακρατούσαν από την ίδρυση της Hellenic Seaways και παρέμενε ως κλειδωμένη αξία επί δεκαπέντε σχεδόν χρόνια προσθέτει υπεραξία, αφού η ακτοπλοϊκή παίρνει ένα ταχύπλοο πλοίο και μετρητά. Ο δε όμιλος Γκριμάλντ, αφενός, αυξάνει την αξία της ελληνικής θυγατρικής του και, αφετέρου, αποκτά ένα μεγάλο σύγχρονο επιβατηγό – οχηματαγωγό.

H Attica Group, που λειτουργεί τις γραμμές Blue Star και Super Fast Ferries, έχει ήδη συμφωνήσει με την Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά του 50,3%, που αυτή και μπλοκ μικρομετόχων κατείχαν στη Hellenic Seaways. Τώρα αποκτά το υπόλοιπο 48,53% χωρίς να χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί περαιτέρω, αφού ουσιαστικά αντί τιμήματος δίδει καράβια και λαμβάνει μάλιστα και επιπλέον μετρητά (21 εκατ.), με τα οποία μπορεί να χρηματοδοτήσει υπόλοιπα δανεισμού. Με τον τρόπο αυτόν και εφόσον η συμφωνία προχωρήσει και εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, η Attica Group θα ελέγχει σχεδόν το 99% της Hellenic Seaways και θα καταστεί κυρίαρχη ακτοπλοϊκή στην αγορά του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου.

Το ενιαίο σχήμα

Για κάποια από τα στοιχεία του ενεργητικού που θα έχει το ενιαίο σχήμα της Attica με την HSW, τα πλοία δηλαδή και συμβάσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας, ενδέχεται να ενδιαφερθούν οι Μινωικές Γραμμές σε περίπτωση που οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές κρίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω μείωση του μεριδίου της Attica Group στην ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά. Υπενθυμίζεται πως η Attica Group λειτουργεί κοινοπρακτικό σχήμα και με την τέταρτη μεγάλη ελληνική ακτοπλοϊκή, την ΑΝΕΚ, στις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή