Ερευνες στο οικόπεδο 2, μετά την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή

Ερευνες στο οικόπεδο 2, μετά την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «ρεαλιστικές προσδοκίες» για τις προοπτικές της υποθαλάσσιας περιοχής δυτικά της Κέρκυρας συνολικής έκτασης 2.422,1 τ.χλμ. αλλά και ανησυχία για περαιτέρω καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της παραχώρησης εμφανίστηκαν, χθες, οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών Total και Εdison στην τελετή υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης μίσθωσης με το ελληνικό Δημόσιο.

Το γεγονός και μόνο ότι πέρασαν τέσσερα χρόνια από την έναρξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση της συγκεκριμένης περιοχής (μαζί με άλλα 19 συνολικά οικόπεδα στο Ιόνιο και την Κρήτη) και δύο χρόνια από τη στιγμή που η κοινοπραξία των Τotal, Edison, EΛΠΕ ανακηρύχθηκε «Επιλεγείς Αιτών» δικαιολογεί απολύτως τις ανησυχίες των ξένων πολυεθνικών, που, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους, είναι έτοιμες να πιάσουν δουλειά και να εξερευνήσουν τον παρθένο βυθό της περιοχής του Ιονίου.

«Πρέπει να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες. Η περιοχή 2 δείχνει να έχει καλές προοπτικές. Πρέπει όμως να είμαστε συγκρατημένοι, καθώς οι έρευνες υδρογονανθράκων είναι μια δραστηριότητα υψηλού ρίσκου και οι αβεβαιότητες είναι αυξημένες λόγω του ότι δεν υπάρχει εμπειρία ερευνών στη συγκεκριμένη περιοχή», τόνισε κατά την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Τotal και υπεύθυνος για την Κασπία και την Νότια Ευρώπη κ. Μπερνάρντ Κλεμέν, ο οποίος προανήγγειλε την έναρξη ερευνών για τη συλλογή περισσότερων πληροφοριών αμέσως μετά την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή, επισημαίνοντας πολλές φορές ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να επισπευσθεί. «Η επίσπευση των διαδικασιών θα είναι προς όφελος της κοινοπραξίας και του ελληνικού Δημοσίου», είπε ο εκπρόσωπος της Total. Σε μια προσπάθεια απόσπασης δέσμευσης από το ελληνικό Δημόσιο, τόνισε ότι και οι τρεις εταίροι εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει κυρωθεί η σύμβαση από τη Βουλή. «Μόνο τότε θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι» είπε, ενώ το ίδιο θέμα έθιξε στον χαιρετισμό του και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντρεπί.

«H Total θα ξεκινήσει τις έρευνες στο οικόπεδο 2 αμέσως μόλις η Βουλή επικυρώσει τη σύμβαση», τόνισε. Τη βεβαιότητα ότι θα προκύψουν καλά αποτελέσματα από την έρευνα της περιοχής εξέφρασε και ο εκτελεστικός αντιπρόσωπος της Εdison κ. Μαουρίτσιο Κορατέλα, ενώ ο πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα Εφίσιο Λουίτζι Μάρας συνέδεσε τη συμμετοχή της Εdison στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων με την υποστήριξη και ενθάρρυνση της χώρας του στην προσπάθεια της Ελλάδας να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή. Από πλευράς των ΕΛΠΕ τη σύμβαση υπέγραψε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης που εκπροσωπεί την πλευρά Λάτση, ενώ από την τελετή απουσίαζε ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης ο οποίος βρίσκεται σε ταξίδι στις ΗΠΑ. Την επιτάχυνση της επικύρωσης της σύμβασης από τη Βουλή ζήτησε από την κυβέρνηση και ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, για τον οποίο η χθεσινή υπογραφή σηματοδοτεί το τέλος των δυσλειτουργιών του παρελθόντος. Ο κ. Τσοτσορός εξήρε την ομάδα γεωεπιστημόνων των ΕΛΠΕ που από τη δεκαετία του’80 εντόπισαν την υποσχόμενη γεωλογική δομή δυτικά της Κέρκυρας, στην οποία συμμετείχε η σημερινή ηγετική ομάδα Ερευνας και Παραγωγής των ΕΛΠΕ, ο Γιάννης Γρηγορίου (γενικός διευθυντής έρευνας σήμερα) και ο Γιώργος Ζαφειρόπουλος (διευθυντής έρευνας).

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης σημείο καμπής και ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Ο υπουργός προανήγγειλε την έναρξη του διαγωνισμού για τις περιοχές μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου που προκάλεσε η κοινοπραξία των Τotal, ExxonMobil και ΕΛΠΕ εντός των επόμενων ημερών, αλλά και την προετοιμασία νέου διαγωνισμού για την παραχώρηση των 17 οικοπέδων που δεν προσείλκυσαν επενδυτικό ενδιαφέρον το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή