Από 1 έως 5 εκατ. ευρώ πωλούνται μονάδες τριών και τεσσάρων αστέρων

Από 1 έως 5 εκατ. ευρώ πωλούνται μονάδες τριών και τεσσάρων αστέρων

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιητικά κινούνται πλέον οι τιμές πώλησης ξενοδοχειακών ακινήτων, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geoaxis κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου. Ειδικότερα, με βάση τα σχετικά στοιχεία της εταιρείας, στα ξενοδοχεία τεσσάρων και τριών αστέρων, η πτώση δεν ξεπερνάει πλέον το 0,4%. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων είναι και οι πλέον πολυπληθείς με βάση τον αριθμό των προς πώληση ξενοδοχείων, αλλά και με βάση την εικόνα που απορρέει από το χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων που έχουν συσσωρεύσει τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της Geoaxis, ένας από τους λόγους για τους οποίους οι τιμές εξακολουθούν να διαγράφουν πορεία ήπιας διόρθωσης, παρά τη μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού, οφείλεται στο ότι ο αριθμός των ξενοδοχειακών ακινήτων που διατίθενται προς πώλησης είναι εξαιρετικά μεγάλος, συγκριτικά με τη ζήτηση που εκδηλώνεται και η οποία σε μεγάλο βαθμό, επί του παρόντος, αφορά περισσότερο πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες. «Ως εκ τούτου, παρά την πληθώρα επιλογών, οι αγοραπωλησίες ξενοδοχειακών ακινήτων τεσσάρων και τριών αστέρων στα νησιά εξακολουθούν να είναι πολύ λίγες. Μάλιστα, ακόμα και όσες έχουν γίνει, πραγματοποιούνται με χαμηλό τίμημα, με τις τιμές να εκκινούν από 1 εκατ. ευρώ και να ανέρχονται μέχρι 5 εκατ. ευρώ», σημειώνει ο κ. Ξυλάς.

Πρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η υπερφορολόγηση, η οποία καθιστά αρκετούς επενδυτές επιφυλακτικούς ως προς τις αποδόσεις που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν. «Σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου η μεικτή κερδοφορία προ φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) για ένα τυπικό εποχικό ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων βρίσκεται περίπου στο 20% του τζίρου, η φορολογία εισοδήματος 29% κρίνεται ως απαράδεκτα υψηλή για την επιβίωση μονάδων, που θα πρέπει να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα και το κόστος του δανεισμού τους, τον φόρο μερίσματος, τον πιθανό φόρο ή τέλος διανυκτέρευσης και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν αποθεματικό για έργα συντήρησης/αναβάθμισης», τονίζει ο κ. Ξυλάς.

Σύμφωνα με την Geoaxis, τα ξενοδοχεία της Σαντορίνης είναι τα ακριβότερα, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε σχεδόν 300.000 ευρώ ανά δωμάτιο (296.600 ευρώ συγκεκριμένα) για τις μονάδες τεσσάρων αστέρων και σε 136.440 ευρώ για τις μονάδες τριών αστέρων. Ακολουθεί η Μύκονος, όπου η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται σε 270.300 ευρώ/δωμάτιο (για τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο) και σε 132.230 ευρώ/δωμάτιο στα ξενοδοχεία της αμέσως επόμενης κατηγορίας. Αντίστοιχα, στην Κέρκυρα, η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται σε 202.800 ευρώ/τ.μ. σε ό,τι αφορά τις μονάδες τεσσάρων αστέρων. Στην Πάρο, οι μέσες τιμές πώλησης διαμορφώνονται σε 160.400 ευρώ/δωμάτιο και 68.000 ευρώ αντίστοιχα, στα Χανιά το σχετικό κόστος διαμορφώνεται σε 133.650 ευρώ/δωμάτιο και 68.000 ευρώ/δωμάτιο, ενώ στη Ρόδο, τα εν λόγω ακίνητα πωλούνται αντί 127.150 ευρώ/τ.μ. και 64.850 ευρώ/δωμάτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή