ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καθαρά κέρδη 31 εκατ. ευρώ είχε η Autohellas το εννεάμηνο του 2017

Καθαρά κέρδη 31 εκατ. ευρώ είχε η Autohellas το εννεάμηνο του 2017

Με αυξημένη κερδοφορία έκλεισε το εννεάμηνο του 2017 για την Autohellas, συμφερόντων του ομίλου Θ. Βασιλάκη.

Πιο συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 31 εκατ. ευρώ, έναντι 24,9 εκατ. ευρώ που ήταν η κερδοφορία του ομίλου το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καταγράφοντας αύξηση 24,5%. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 διαμορφώθηκε στα 256 εκατ. ευρώ, έναντι 201 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων παρουσίασαν αύξηση 28,1% το φετινό εννεάμηνο και διαμορφώθηκαν στα 47,9 εκατ. ευρώ από 37,4 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο οικονομικό μέγεθος το εννεάμηνο του 2016.

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κύκλος εργασιών από μισθώσεις αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 16,6% και έφθασε τα 141,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση σε βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες μισθώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη δυναμική, εκτός από την κύρια αγορά της Ελλάδας, όπου ο στόλος της εταιρείας ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 30.000 αυτοκίνητα, είχαν η Κύπρος και η Κροατία, ενώ η Βουλγαρία και η Ρουμανία συνέχισαν να συμβάλλουν σημαντικά σε κερδοφορία.

Ο όμιλος Autohellas στη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2017 πραγματοποίησε αγορές 9.200 νέων αυτοκινήτων, επενδύοντας (μετά τις πωλήσεις μεταχειρισμένων) κεφάλαια 95,5 εκατ. ευρώ για την ανανέωση αλλά και την επέκταση του στόλου, ξεπερνώντας σήμερα τις 40.500 αυτοκίνητα.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η εισηγμένη, «η ισχυρή κερδοφορία του εννεαμήνου συνέβαλε ώστε τα ίδια κεφάλαια του ομίλου να διαμορφωθούν στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 στο επίπεδο των 227 εκατ. ευρώ». Παράλληλα, η δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων και υπηρεσιών πρόσθεσε 88,5 εκατ. ευρώ ευρώ στον κύκλο εργασιών του ομίλου, παρουσιάζοντας άνοδο 52% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2016. Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα εισαγωγής διανομής των Hyundai (Hyundai Hellas) και KIA (Autodeal), που αποφασίστηκε να αποκτηθεί ως νέα δραστηριότητα της Autohellas στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί. Οπως εκτιμά η διοίκηση της Autohellas, «οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2017, προσθέτοντας περαιτέρω δυναμική στα μεγέθη του ομίλου».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2017 της εταιρείας, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Autohellas Ευτύχιος Βασιλάκης δήλωσε τα εξής: «Για τρίτη συνεχή χρόνια η Autohellas πετυχαίνει ισορροπημένη και ισχυρή ανάπτυξη και στους δύο κλάδους δραστηριότητάς της, τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις και τις εταιρικές μακροχρόνιες μισθώσεις. Οι οικονομίες κλίμακας στην Ελλάδα κυρίως, αλλά και στις άλλες χώρες, φέρνουν βελτίωση της κερδοφορίας ακόμη και σε πολύ ανταγωνιστικές αγορές. Επενδύσαμε στην ποιότητα και στην αναβάθμιση όχι μόνο του στόλου μας αλλά και πολλών από τα ιδιόκτητα σημεία εξυπηρέτησης των πελατών μας. Εχουμε τα στελέχη, τις υποδομές και τα ίδια κεφάλαια για να διεκδικήσουμε ακόμα μεγαλύτερη δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα επόμενα χρόνια και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε».

Αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος η εταιρεία συμπλήρωσε 50 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, μέσω της Autohellas Hertz, καθώς η πρώτη μίσθωση στην Ελλάδα από την εταιρεία έγινε το 1967. Επίσημα, η Autohellas Hertz ιδρύθηκε το 1974 από την οικογένεια Θεόδωρου Βασιλάκη και μέσα σε τέσσερα χρόνια έγινε η πρώτη εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελλάδα.