Η «Τιτάν» προχωρεί στην έκδοση νέου ομολόγου 250 εκατ.

Η «Τιτάν» προχωρεί στην έκδοση νέου ομολόγου 250 εκατ.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην έκδοση νέου ομολόγου ύψους 250 εκατ. ευρώ με επταετή διάρκεια δρομολογεί η Titan Global Finance Plc., θυγατρική της Α.Ε. Τσιμέντων «Τιτάν», η οποία θα λειτουργήσει και ως εγγυητής του νέου ομολόγου. Στόχος του νέου ομολόγου είναι η αναχρηματοδότηση παλαιότερων ομολογιών, αλλά και του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού. Σημειωτέον ότι οι νέες ομολογίες που θα εκδοθούν θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Ιρλανδίας. Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται roadshow σε θεσμικούς επενδυτές σε Λονδίνο και Παρίσι, ενώ στη συνέχεια θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο εισηγμένος όμιλος τσιμέντων, τα έσοδα που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν κατ’ αρχάς για την εξαγορά παλαιότερων ομολογιών έκδοσής του ιδίου, με επιτόκιο 4,25%, και πριν αυτές λήξουν τον Ιούλιο του 2019. Ειδικότερα, προτείνεται η εξαγορά των ομολόγων συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ (τρέχον υπόλοιπο 287 εκατ. ευρώ) που είχαν εκδοθεί το 2014, με την καταβολή ποσού 1.060,5 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας.

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο όμιλος «Τιτάν» ανακοίνωσε μεν μειωμένη κερδοφορία (λόγω έκτακτων αποτελεσμάτων που είχαν προκύψει κατά το αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο), ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό, επικρατεί η αισιοδοξία για θετική πορεία στο άμεσο μέλλον, κυρίως λόγω των καλών προοπτικών της αγοράς των ΗΠΑ, απ’όπου προέρχεται πάνω από το 50% του συνολικού κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας. Ειδικότερα, την περίοδο 2017-2021, η αμερικανική ένωση τσιμεντοβιομηχανιών PCA προβλέπει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της κατανάλωσης 6,3% στη Φλόριντα και 4,5% στις πολιτείες Βιρτζίνια, Βόρεια και Νότια Καρολίνα, επιτρέποντας αισιοδοξία στον «Τιτάνα», αναφορικά με τις μελλοντικές επιδόσεις στην αμερικανική αγορά.

Παράλληλα, θετικές εκτιμώνται οι προοπτικές και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του έτους η αυξημένη ζήτηση στον κλάδο των κατασκευών, δημιουργώντας προσδοκίες για ήπια βελτίωση της αγοράς στο άμεσο μέλλον. Στην Τουρκία, εκτιμάται ότι η ζήτηση θα παραμείνει σε ικανοποιητικό επίπεδο στηριζόμενη στη συνέχιση μεγάλων δημόσιων έργων. «Στη Βραζιλία, η βελτίωση μακροοικονομικών δεικτών λειτουργεί ενθαρρυντικά για την εξέλιξη του κλάδου κατασκευών και δημιουργεί προσδοκίες για αρχή του κύκλου ανάκαμψης εντός του επόμενου έτους», σημείωσε χαρακτηριστικά η διοίκηση της εισηγμένης. Αρνητικές είναι οι προοπτικές μόνο στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή