Καθυστερεί η εκποίηση των 22 καταστημάτων από τον Σκλαβενίτη

Καθυστερεί η εκποίηση των 22 καταστημάτων από τον Σκλαβενίτη

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμός για την τύχη των προς εκποίηση καταστημάτων, αλλά και άλλων που δεν περιλαμβάνονται στα 22 που προβλέπει η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά ούτε και λειτουργούν επικρατεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στον όμιλο Σκλαβενίτη. Επί τάπητος έχουν τεθεί αρκετά σενάρια, που περιλαμβάνουν ακόμη και τη μετατροπή κάποιων καταστημάτων σε εκπτωτικά (discounters), χωρίς, ωστόσο, να έχουν ληφθεί ακόμη οι σχετικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε ό,τι αφορά την πορεία εκποίησης των 22 καταστημάτων κατ’ εφαρμογήν της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενδιαφέρον εκδηλώνεται ή βρίσκονται ακόμη και σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες για το 1/3 περίπου εξ αυτών, τα λεγόμενα «φιλέτα». Εκπρόσωποι των τριών μεγαλύτερων ανταγωνιστριών αλυσίδων σούπερ μάρκετ (AB Βασιλόπουλος, Lidl και My Market) δήλωσαν στην «Κ» ότι οι εν λόγω εταιρείες δεν έχουν προχωρήσει στην εξαγορά κάποιων εκ των 22 καταστημάτων. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία ενέκρινε τη συγκέντρωση «Μαρινόπουλου» – «Σκλαβενίτη», ο όμιλος Σκλαβενίτη ανέλαβε την υποχρέωση να εκποιήσει 22 καταστήματα στους νομούς Αττικής, Ηρακλείου και Λασιθίου, όπου εμφανίζεται οριζόντια αλληλοεπικάλυψη δραστηριοτήτων. Η εκποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης της Αρχής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (13/4/2017). Στις 13 Οκτωβρίου 2017 η σχετική προθεσμία παρήλθε και έχει δοθεί ήδη μια παράταση στην εταιρεία.

Πέραν των 22 καταστημάτων, ο όμιλος Σκλαβενίτη εξετάζει διάφορες λύσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του δικτύου καταστημάτων που «κληρονόμησε» από τη «Μαρινόπουλος». Ηδη σε μία περίπτωση αποφασίστηκε η μετατροπή καταστήματος πρώην «Μαρινόπουλος» σε κατάστημα cash & carry με το σήμα «Τhe Mart». Πρόκειται για το κατάστημα που βρίσκεται επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου 11, στην Αργυρούπολη. Η αλυσίδα cash & carry με την επωνυμία «The Mart» είναι η πρώην «Makro Cash & Carry Hellas», η οποία εξαγοράστηκε από τον όμιλο Σκλαβενίτη στα τέλη του 2014.

Αρκετά πιο δύσκολες είναι οι αποφάσεις για την τύχη άλλων καταστημάτων, όπως αυτού που βρίσκεται στο Μαρούσι, επί της οδού Χειμάρρας και αποτελούσε κάποτε το εμβληματικό κατάστημα Prisunic Μαρινόπουλος. Στο κατάστημα αυτό δεν έχει γίνει καμία ανακαίνιση και στην πραγματικότητα παραμένει εκτός λειτουργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον όμιλο έχει εξετασθεί το ενδεχόμενο κάποια από αυτά τα «ορφανά» καταστήματα να μετατραπούν σε εκπτωτικά, όμως οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Προβληματισμός, τέλος, υπάρχει και για τα υπερμάρκετ, λόγω του μεγάλου λειτουργικού τους κόστους σε μια εποχή που ο συγκεκριμένος τύπος καταστήματος δεν είναι πλέον δημοφιλής. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν κάποιες κινήσεις ενίσχυσης της επισκεψιμότητας μέσω της διάθεσης σε ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους των υπερμάρκετ προϊόντων σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, από αλκοολούχα ποτά έως ξυραφάκια. Επρόκειτο για προϊόντα-κωδικούς που είχε αποκλειστικά η Carrefour – Μαρινόπουλος και υπήρχαν στις αποθήκες της εταιρείας. Πέρα από τα είδη σπιτιού με τα οποία επιχειρήθηκε ήδη από το καλοκαίρι να εμπλουτιστούν τα υπερμάρκετ, στις σκέψεις της διοίκησης της «Σκλαβενίτης» φέρεται να υπάρχει ακόμη το σενάριο της λειτουργίας εντός κάποιων καταστημάτων και τμημάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Υπενθυμίζεται ότι όταν τα καταστήματα λειτουργούσαν υπό τον έλεγχο της «Μαρινόπουλος» είχε συναφθεί συνεργασία με την «Κωτσόβολος» για τη λειτουργία μικρού αριθμού shops-in-shop της δεύτερης σε υπερμάρκετ της πρώτης. Η συνεργασία αυτή δεν έχει επανενεργοποιηθεί μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας του δικτύου της «Μαρινόπουλος», χωρίς να αποκλείεται η ύπαρξη συζητήσεων της «Σκλαβενίτης» και με την έτερη μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, τη MediaMarkt.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή