Προσφυγή της «Ελληνικός Χρυσός» στο ΣτΕ κατά του Γ. Σταθάκη

Προσφυγή της «Ελληνικός Χρυσός» στο ΣτΕ κατά του Γ. Σταθάκη

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, για παράλειψη νόμιμων οφειλόμενων ενεργειών ως προς τη χορήγηση των αδειών στα έργα των Σκουριών, κατέθεσε η «Ελληνικός Χρυσός». Η εταιρεία με την προσφυγή της ζητεί να ακυρωθεί ως παράνομη η άρνηση του υπουργού για παράταση ενός έτους της άδειας εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού των βοηθητικών εγκαταστάσεων και υποδομών εξυπηρέτησής της στις Σκουριές. Η άδεια που έχει δοθεί έχει λήξει από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου και, σύμφωνα με την εταιρεία, η ανανέωσή της αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συνέχιση των εργασιών και συμβατική υποχρέωση του Δημοσίου. Η άδεια εγκατάστασης αφορά μεταξύ άλλων το παρασκευαστήριο σκυροδέματος, την εγκατάσταση ανεμιστήρων για τον αερισμό της στοάς του υπόγειου μεταλλείου και την ηλεκτροδότηση, και όπως επισημαίνει η εταιρεία, είναι απαραίτητη για την πρόοδο των εργασιών στις Σκουριές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κίνηση της «Ελληνικός Χρυσός» να προσφύγει στο ΣτΕ γίνεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της διαιτησίας. Η πλευρά της «Ελληνικός Χρυσός» και των Καναδών μετόχων της Eldorado Gold αποδέχθηκε το αίτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για προσφυγή στη διαιτησία, από την αρχή ωστόσο είχε αποσυνδέσει τη διαδικασία της χορήγησης των αδειών που εκκρεμούν με τη διαδικασία της διαιτησίας. Εκτίμηση των Καναδών μετόχων των Μεταλλείων Χαλκιδικής είναι ότι η προσφυγή στη διαιτησία δεν αναιρεί τη νόμιμη υποχρέωση του υπουργείου Περιβάλλοντος να χορηγήσει τις υπολειπόμενες άδειες για το έργο των Σκουριών. Αντιθέτως, η πλευρά της κυβέρνησης εμμένει σταθερά στη θέση της ότι η διαδικασία αδειοδότησης των έργων στις Σκουριές παγώνει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαιτησία. Η σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων δεν προβλέπει την αναστολή της διαδικασίας χορήγησης των αδειών σε περίπτωση που υπάρξει προσφυγή στη διαιτησία, αναφέρουν κύκλοι της «Ελληνικός Χρυσός» χαρακτηρίζοντας συμβατική υποχρέωση του Δημοσίου την έκδοση των απαιτούμενων αδειών για την υλοποίηση του έργου. «Ουδέν σχόλιον», είναι η απάντηση του υπουργείου για την απόφαση της Εldorado να προσφύγει στο ΣτΕ. Κύκλοι του υπουργείου παρέπεμπαν στην πάγια θέση της κυβέρνησης που λέει ότι «η αδειοδότηση των Σκουριών έχει ανασταλεί και η αναστολή θα ισχύει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαιτησία», ενώ σημείωναν ότι «το υπουργείο παραμένει ανοικτό σε διάλογο με την εταιρεία».

Το κατά πόσον η προσφυγή της «Ελληνικός Χρυσός» στο ΣτΕ αποτελεί ένδειξη μιας νέας ρήξης των σχέσεων κυβέρνησης και Eldorado Gold θα φανεί το επόμενο διάστημα. Το πιθανότερο ωστόσο είναι η Εldorado να κινήθηκε προκειμένου να διασφαλίσει το δικαίωμα προσφυγής στο ΣτΕ πριν εκπνεύσουν οι προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο πλευρές έφτασαν στα άκρα τον περασμένο Αύγουστο όταν η Eldorado έθεσε στην κυβέρνηση τελεσίγραφο μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου για την έκδοση των αδειών, υπό την απειλή της παύσης των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης που έλαβε το Δ.Σ. της εταιρείας στον Καναδά. Μία ημέρα πριν από τη λήξη του τελεσιγράφου και ενώ προηγήθηκαν επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο πλευρών, η Εldorado ανακοίνωσε την αναβολή της απόφασής της για πάγωμα των επενδύσεών της στην Ελλάδα. Επεσήμανε ωστόσο ότι διατηρεί το δικαίωμά της να θέσει τα έργα της σε καθεστώς συντήρησης αλλά και να λάβει άμεσα νομικά μέτρα για να προστατέψει την εταιρεία και τα δικαιώματά της στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ο διάλογος με το ΥΠΕΝ αποδειχθεί ανεπιτυχής. Αντικείμενο αυτού του διαλόγου, αν και δεν ειπώθηκε επισήμως, ήταν φυσικά η αδειοδότηση των Σκουριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή