Εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για ΔΕΠΑ τα σχέδια της Shell

Εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για ΔΕΠΑ τα σχέδια της Shell

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σχέδια της Shell για απεμπλοκή από την ΕΠΑ Αττικής δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη θέση της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου. Η πολυεθνική, που ελέγχει το 49% της ΕΠΑ Αττικής και το μάνατζμεντ, έχει προσλάβει τη Lazard ως σύμβουλο για την πώληση του μεριδίου της και στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει άμεση και ξεκάθαρη λύση σε σχέση με τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στην εταιρεία. Η πρόταση που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποβάλει η Shell στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και στους θεσμούς προβλέπει μείωση του ποσοστού της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Αττικής στο 49% από 51% σήμερα και ρόλο παθητικού μετόχου.

Ο κ. Σταθάκης, που χειρίζεται το θέμα εκ μέρους της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, φέρεται να προσπερνάει την πρόταση της Shell και να διαπραγματεύεται με τους θεσμούς μια συνολικότερη πρόταση και για τις δύο ΕΠΑ (Αττικής και Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας). Αυτή προβλέπει τη διατήρηση της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Αττικής στο υφιστάμενο ποσοστό του 51% και μείωση της συμμετοχής της στο 33% στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας.

Η αποδοχή της πρότασης Σταθάκη από τους θεσμούς συναρτάται από τη στάση που θα κρατήσει η Shell, η οποία όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την πρότασή της. Η Shell έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώσει την κυβέρνηση για τα σχέδια πώλησης του μεριδίου της στην ΕΠΑ Αττικής, αλλά και για την αδιαπραγμάτευτη θέση της ως προς την πρόταση που έχει καταθέσει. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η ΕΝΙ, που αποτελεί τον ιδιώτη μέτοχο της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας, όσο και η Shell επικαλούνται την ασυμβατότητα της ΔΕΠΑ με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, αφού η εταιρεία είναι παράλληλα προμηθευτής αερίου σε μια αγορά που το πλαίσιο λειτουργίας της από 1/1/2018 γίνεται πλήρως ανταγωνιστικό.

Η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει ρητά ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου που θα περιλαμβάνει οποιεσδήποτε αναγκαίες δράσεις, έτσι ώστε να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ ΔΕΠΑ και ΕΠΑ με ιδιαίτερη αναφορά στη μετοχική σύνθεση, σε δικαιώματα μάνατζμεντ, veto και προνομιακή πληροφόρηση. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, δεν πρόκειται ωστόσο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, να αποτελέσουν πρόβλημα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Κοντά σε συμφωνία για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ

Σε συμφωνία, η οποία πιθανότατα να κλείσει και σήμερα, καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την DGcomp για το θέμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα τεθούν προς πώληση. Η περίφημη «λίστα», σύμφωνα με τα όσα ανεπίσημα μεταφέρουν άνθρωποι με γνώση των διαπραγματεύσεων, θα περιλαμβάνει τελικά τη Μελίτη I και την άδεια για την κατασκευή της νέας μονάδας Μελίτη ΙΙ, στις οποίες και οι δύο πλευρές συμφώνησαν από την αρχή και τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης (3 και 4) όπως οι θεσμοί υπέδειξαν. Ο κ. Σταθάκης αν και αντιστάθηκε σθεναρά στις πιέσεις για πώληση του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, στην πορεία των διαπραγματεύσεων αναγκάστηκε να προβεί σε μια πρώτη υποχώρηση αποδεχόμενος την πώληση της μιας εκ των δύο μονάδων, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να μετριάσει τις επιπτώσεις για τη ΔΕΗ αλλά και τις τοπικές και πολιτικές αντιδράσεις από την πλήρη εκποίηση του ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Τις πληροφορίες ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία επιβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας, σημειώνοντας μάλιστα ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη. H συμφωνία, βάσει πληροφοριών, επισπεύστηκε υπό την πίεση των θεσμών για διεξαγωγή του market test μέσα στον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή