Αυξήθηκαν 72% τα ξένα κεφάλαια για αγορές ακινήτων το επτάμηνο

Αυξήθηκαν 72% τα ξένα κεφάλαια για αγορές ακινήτων το επτάμηνο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια που αναμένεται να προσεγγίσουν το μισό δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ) προβλέπεται να εισρεύσουν στη χώρα από το εξωτερικό, με στόχο την απόκτηση ακινήτων (κυρίως εξοχικών κατοικιών και διαμερισμάτων στην Αττική), καθώς η άνοδος του τουρισμού, σε συνδυασμό με την ύπαρξη σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών, ακόμα και στην κατηγορία των πολυτελών ακινήτων, έχει ενισχύσει σημαντικά τη ζήτηση. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των δεικτών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), βάσει των οποίων κατά το φετινό επτάμηνο (περίοδος Ιανουάριος-Ιούλιος) οι εισροές ξένων κεφαλαίων για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι αυξημένες κατά 72% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι κατά το σύνολο του 2016, οι σχετικές επενδύσεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 45,3% σε 270 εκατ. ευρώ, έναντι 186 εκατ. ευρώ το 2015, όταν καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 36%.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετική έρευνα της Algean Property, διεθνούς εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ακινήτων, η ανοδική αυτή πορεία, τόσο σε επίπεδο αγοραπωλησιών όσο και ανάπτυξης ακινήτων, προβλέπεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια των προσεχών ετών. «Η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας παραμένει το πιο δυναμικό σκέλος του εγχώριου real estate και ο κλάδος που συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες προοπτικές, από κοινού με τον τουρισμό. Το 2016 αποτέλεσε το έτος κατά το οποίο η αγορά αυτή εξήλθε της κρίσης, τάση η οποία διατηρείται και φέτος», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Σιδερής, αναλυτής της Algean Property.

Οπως τονίζει ο ίδιος, τα τελευταία χρόνια το απόθεμα των εξοχικών κατοικιών παρέμεινε σχετικά αμετάβλητο σε περίπου 50.000 απούλητα ακίνητα, ως αποτέλεσμα της περιορισμένης οικοδομικής δραστηριότητας και του μικρού αριθμού των συναλλαγών. Πλέον όμως, προβλέπεται η προσθήκη (σταδιακά κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών) πάνω από 3.000 τουριστικών κατοικιών, οι οποίες περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό των νέων οργανωμένων παραθεριστικών θερέτρων, που δρομολογούνται σε διάφορα μέρη της χώρας, συνδυάζοντας την πολυτελή ξενοδοχειακή διαμονή με γήπεδα γκολφ και τη δυνατότητα απόκτησης ή ενοικίασης τουριστικής κατοικίας.

Πέραν της αγοράς πολυτελών εξοχικών κατοικιών που έχουν αποτελέσει αντικείμενο υψηλής ζήτησης φέτος, σημαντική δραστηριότητα καταγράφεται και στον τομέα των διαμερισμάτων στην περιοχή της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρούνται δύο τάσεις. Η μία αφορά ξένους αγοραστές ακινήτων με αποκλειστικό στόχο την ενοικίασή τους μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων και η δεύτερη ξένους αγοραστές από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι κινούνται σε πρώτο στάδιο για την απόκτηση της «βίζας» και σε δεύτερο στάδιο για την ενοικίαση κι εκμετάλλευση των ακινήτων τους, επίσης μέσω της μεθόδου της βραχυχρόνιας ενοικίασης. Φέτος, σε επίπεδο εννεαμήνου, έχουν χορηγηθεί 464 άδειες για αγορές ακινήτων, έναντι 586 αδειών που είχαν χορηγηθεί στο σύνολο του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή