«Παγώνει» τις εργασίες στις Σκουριές η Eldorado Gold

«Παγώνει» τις εργασίες στις Σκουριές η Eldorado Gold

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν τα Μεταλλεία Χαλκιδικής και οι περίπου 2.500 εργαζόμενοι άμεσης και έμμεσης απασχόλησης, καθώς η εκεχειρία μεταξύ κυβέρνησης και Eldorado Gold που επιτεύχθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου με αμφότερες υπαναχωρήσεις αποδείχθηκε ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμη.

Χθες η καναδική εταιρεία ανακοίνωσε το εκ νέου «πάγωμα» των εργασιών στο έργο των Σκουριών, αλλά και την κατάθεση τριών νέων προσφυγών στο ΣτΕ με στόχο την προάσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων της.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, με τις προσφυγές ζητάει δικαστική προστασία εναντίον της αποτυχίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, όσον αφορά την έκδοση των αδειών ρουτίνας, οδηγώντας σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του έργου των Σκουριών. Ο καναδικός όμιλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eldorado, θα επανεξετάσει τη στρατηγική του σε σχέση με το έργο των Σκουριών υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει τις απαιτούμενες άδειες, διαδικασία που θα πρέπει να συνοδευθεί από την υποστήριξη της κυβέρνησης σε διάλογο σχετικά με τη χρήση και την εφαρμογή των, όσο το δυνατόν, καλύτερων τεχνολογιών. «Παρότι έχουμε καταγράψει πρόοδο στο ορυχείο της Ολυμπιάδας, απαιτούμε τις απαραίτητες άδειες και κυβερνητική υποστήριξη για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω επένδυση στις Σκουριές. Ως αποτέλεσμα προβαίνουμε τώρα στις απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ενδυναμώσουμε τα δικαιώματα της εταιρείας, ενόσω συνεχίζουμε τις προσπάθειες να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα μέσω συνεχιζόμενου διαλόγου», σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns. Οι εργασίες στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι συνεχίζονται κανονικά.

Προσφυγές κατά του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, η συνδικαλιστική επαγγελματική οργάνωση των εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων της εταιρείας ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ Ελληνικός Χρυσός και το Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Η απόφαση για αναστολή των εργασιών στις Σκουριές προκάλεσε εκ νέου αναστάτωση στους εργαζομένους, τα σωματεία των οποίων εξέδωσαν χθες κοινή ανακοίνωση καταδικάζοντας τη στάση της κυβέρνησης και ζητώντας άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη ή τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη. «Εστω και αυτή την τελευταία στιγμή περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει πράξη την ανάπτυξη που έχει υποσχεθεί στον λαό. Να κάνει πράξη τις επενδύσεις που έρχονται στη χώρα μας. Να διασφαλίσει την εργασία μας, το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Να σταματήσει να κρύβεται και να κοροϊδεύει 2.400 οικογένειες», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ουδέν σχόλιον», αναφέρει η πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «για όσο διάστημα είναι σε εξέλιξη η διαιτησία, η αδειοδότηση των Σκουριών παγώνει». Με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης επισήμανε ότι «η διαιτησία θα αποσαφηνίσει τα δύο επίμαχα θέματα της σύμβασης. Την καθετοποίηση της δραστηριότητας και τα περιβαλλοντικά θέματα.

Η Ελλάδα πέρα από το ποσοστό που έχει στην εκμετάλλευση, εάν είναι καθετοποιημένο το σύστημα παίρνει όλους τους φόρους και μέρος της προστιθέμενης αξίας που προκύπτει. Αρα έχει τεράστια σημασία εάν η δραστηριότητα είναι 100 ευρώ σε όλο τον κύκλο του επενδυτικού σχεδίου ή εάν είναι 15 ευρώ, το οποίο παράγεται και εξάγεται. Μιλάμε για έναν κύκλο δραστηριότητας της τάξης των 20 δισ. ευρώ. Αυτό το θέμα επέλεξε η εταιρεία να κλιμακώσει με την επίκληση της αναστολής των δραστηριοτήτων. Εμείς το χειριστήκαμε με βάση τα πραγματικά δεδομένα, είχαμε δεσμευτεί από τον Αύγουστο ότι θα πάμε σε διαιτησία ότι θα δώσουμε τις άδειες της Ολυμπιάδας και ότι δεν θα δώσουμε τις άδειες των Σκουριών. Το πεδίο ήταν γνωστό και γι’ αυτό το χαρακτήρισα πυροτέχνημα.

Οι Σκουριές έχουν νόημα αν έχουμε το πλήρες επενδυτικό σχέδιο με το εργοστάσιο μεταλλουργίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή