ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ… αντιστέκεται, η επένδυση στις Σκουριές μπαίνει σε νέες περιπέτειες

Ο ΣΥΡΙΖΑ… αντιστέκεται, η επένδυση στις Σκουριές μπαίνει σε νέες περιπέτειες

Στον «αέρα» βρίσκεται για άλλη μία φορά η επένδυση της Eldorado Gold στα Μεταλλεία Χαλκιδικής. Η καναδική εταιρεία, που είχε υπαναχωρήσει στην απόφαση που έλαβε στις αρχές Σεπτεμβρίου για αναστολή του επενδυτικού της προγράμματος στην Ελλάδα, προσβλέποντας σε έναν καλόπιστο διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση με στόχο πάντα την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των έργων στις Σκουριές, φαίνεται ότι συνάντησε τελικά «τοίχο» από την πλευρά της κυβέρνησης και επαναξιολογεί συνολικά τη στάση της.

Ετσι την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε από τον Καναδά το «πάγωμα» των εργασιών στις Σκουριές αλλά και την κατάθεση τριών νέων προσφυγών στο ΣτΕ με στόχο, όπως αναφέρει, «την προάσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων της». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το ΣτΕ έχει εκδώσει συνολικά 18 αποφάσεις υπέρ της επένδυσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, οι εργασίες στις Σκουριές θα περιοριστούν μόνο στη συντήρηση της εγκατάστασης έπειτα από τη μη έκδοση από το υπουργείο Περιβάλλοντος των απαιτούμενων αδειών για την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού που αφορά το εργοστάσιο, όπως και για ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μετακίνηση των αρχαιοτήτων από την περιοχή.

Ο καναδικός εξορυκτικός όμιλος, που έχει επενδύσει μέχρι σήμερα στα Μεταλλεία Χαλκιδικής περί τα 3 δισ. ευρώ διασφαλίζοντας συνολικά 2.400 θέσεις άμεσης και έμμεσης εργασίας, θα επανεξετάσει τη στρατηγική του σε σχέση με το έργο των Σκουριών υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει τις απαιτούμενες άδειες, διαδικασία που όμως –σημειώνει στην ανακοίνωσή τους– θα πρέπει να συνοδευθεί από την υποστήριξη της κυβέρνησης σε διάλογο σχετικά με τη χρήση και την εφαρμογή τών, όσο το δυνατόν, καλύτερων τεχνολογιών. Η εξέλιξη προκάλεσε νέα αναστάτωση στους εργαζομένους των μεταλλείων οι οποίοι, μέσω των σωματείων τους, κατέθεσαν επίσης προσφυγές στο ΣτΕ κατά του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη. Τόσο η πλευρά των εργαζομένων όσο και η εταιρεία συνδέουν τη στάση της κυβέρνησης με τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την επένδυση της Eldorado Gold ως συνέχεια των προεκλογικών δεσμεύσεων για κλείσιμο των μεταλλείων. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν όλες οι εξελίξεις γύρω από τα μεταλλεία, από την εποχή Λαφαζάνη και Σκουρλέτη μέχρι και σήμερα. Ο Γιώργος Σταθάκης αντιστέκεται στην επένδυση με έναν πιο θεσμικό τρόπο από τους προκατόχους του. Επέλεξε την προσφυγή στη διαιτησία, την οποία συνέδεσε από την πρώτη στιγμή με το «πάγωμα» της αδειοδότησης των Σκουριών, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το ίδιο αδιέξοδο με τους προκατόχους του και να φανεί αντάξιος αυτών στο εσωτερικό του κόμματός του.