Ελληνογαλλική συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας

Ελληνογαλλική συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελλάς – Γαλλία… καινοτομία. Αυτό θα μπορούσε να είναι το σύνθημα του δικτύου Mazinnov που δημιούργησε ο Γάλλος πρέσβης στη Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί, και το οποίο στοχεύει στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στον τομέα της καινοτομίας, με έμφαση στον χώρο της τεχνολογίας. Η ονομασία του περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά του επιδιωκόμενου στόχου, αφού προέρχεται από την ελληνική λέξη «μαζί» και τη γαλλική λέξη «innovation», που σημαίνει καινοτομία.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρέσβη, Κριστόφ Σαντεπί, το δίκτυο αυτό ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ του Γάλλου πρώην πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η συμφωνία συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ των δύο πλευρών το φθινόπωρο του 2015, κατά την επίσκεψη του τέως προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρ. Ολάντ. Η συμφωνία περιέλαβε, κατόπιν παρεμβάσεων του κ. Σαντεπί, ξεχωριστή παράγραφο για τον τομέα της καινοτομίας, δεδομένου ότι, όπως παραδέχεται, οι πολιτιστικές και μορφωτικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ήταν ήδη μεγάλες. «Ελειπε μια συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας», λέει, σημειώνοντας ότι αυτό το πλαίσιο συνεργασίας επιβεβαιώθηκε τόσο στην επίσκεψη του σημερινού Γάλλου πρόεδρου Μακρόν στην Ελλάδα όσο και σε αυτές των δύο πρωθυπουργών της χώρας που μεσολάβησαν. Και καρπός όλων αυτών των προσπαθειών μέχρι στιγμής είναι το δίκτυο Mazinnov, ένα δίκτυο ανθρώπων, επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, δημόσιων φορέων κ.λπ., που ήδη συνεργάζονται και μιλούν μεταξύ τους.

Πέρυσι οι άνθρωποι του δικτύου συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατά τη διοργάνωση του 1ου Ελληνογαλλικού Φόρουμ Καινοτομίας και φέτος συναντιούνται για δεύτερη φορά στην Τεχνόπολη Αθηνών. «Eίναι η δεύτερη εκδήλωση που πραγματοποιείται. Η περυσινή ήταν η πρώτη και ήταν ένα είδος τεστ», λέει ο κ. Σαντεπί. «Οι άνθρωποι που συναντήθηκαν (στο πρώτο Ελληνογαλλικό Φόρουμ Καινοτομίας) φυσικά γνωρίζονταν από πριν, αλλά επισημοποίησαν τη συνεργασία αυτή με την υπογραφή μιας χάρτας συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων ατόμων και φορέων».

Στην εκδήλωση αυτή συναντήθηκαν περισσότερες από 15 θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, περισσότερα από 15 δίκτυα στήριξης και χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων και παρουσιάστηκαν περισσότερες από 365 επιχειρηματικές ιδέες, ενώ υπήρξαν και περισσότερες από 100 ομιλίες ειδικών. Και στη συνέχεια, με την υποστήριξη του δικτύου Mazinnov, αλλά και της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις ταξίδεψαν σε γαλλικά φόρα και εκθέσεις νεοφυών επιχειρήσεων στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων η έκθεση BIG και VivaTech στο Παρίσι, που θεωρούνται οι μεγαλύτερες «συναντήσεις» νεοφυών επιχειρήσεων στη Γαλλία.

Φέτος το 2ο Ελληνογαλλικό Φόρουμ Τεχνολογίας πραγματοποιείται με μια ρηξικέλευθη ιδέα. Καλεί τις μεγάλες και εδραιωμένες ελληνικές και γαλλικές επιχειρήσεις να «υιοθετήσουν» μια νεοφυή επιχείρηση, είτε στην Ελλάδα είτε στη Γαλλία. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, παραδέχεται ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι πάνω από 50 επιχειρήσεις δήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Το ενδιαφέρον, όπως επισημαίνεται, είναι κυρίως από την πλευρά των γαλλικών επιχειρήσεων να βοηθήσουν τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα μετά το πέρας του 2ου Ελληνογαλλικού Φόρουμ Καινοτομίας που τώρα διεξάγεται.

Η δεύτερη ενδιαφέρουσα ιδέα που υλοποιείται στο φετινό Eλληνογαλλικό Φόρουμ Καινοτομίας είναι η κλήση νέων Ελλήνων να οραματιστούν την Ελλάδα του 2050, δηλαδή ύστερα από 33 χρόνια. Μαθητές από ελληνικά και γαλλικά σχολεία «οραματίζονται» πώς θα είναι η ζωή στην Ελλάδα, μια χώρα που ο Γάλλος πρέσβης αγαπά ιδιαίτερα και εύχεται να παραμείνει στη θέση του για 15 ή και περισσότερα χρόνια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή