ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μειώθηκε 2,5% ο τζίρος της αγοράς ηλεκτρονικών

Μειώθηκε 2,5% ο τζίρος της αγοράς ηλεκτρονικών

Με μείωση του τζίρου κατά 2,5%, στο 1,31 δισ. ευρώ, έκλεισε το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα για τον κλάδο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Οι μεγαλύτερες απώλειες, σύμφωνα με τα στοιχεία του GfK TEMAX που δημοσιοποιήθηκαν χθες, παρατηρούνται στα προϊόντα πληροφορικής, με τη μείωση των πωλήσεων στην εν λόγω κατηγορία να φτάνει το 8,6%, κυρίως λόγω της συνέχισης της πτώσης των πωλήσεων των tablets, καθώς και των επιτραπέζιων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στο εννεάμηνο οι πωλήσεις της κατηγορίας των προϊόντων πληροφορικής διαμορφώθηκαν σε 213 εκατ. ευρώ. Πολύ σημαντική είναι η κάμψη των πωλήσεων, κατά 3,9%, στη μεγαλύτερη κατηγορία του κλάδου, τις τηλεπικοινωνίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τα κινητά τηλέφωνα. Οι πωλήσεις της κατηγορίας ανήλθαν στο εννεάμηνο σε 411 εκατ. ευρώ, με τα κινητά τηλέφωνα, έπειτα από ένα οριακά θετικό δεύτερο τρίμηνο, να καταγράφουν πτώση, παρά την κυκλοφορία νέων μοντέλων στην αγορά.

Υποχώρηση 4,5% κατέγραψαν οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 210 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες προέρχονται κυρίως από τη μείωση που παρατηρείται από τις αρχές του έτους στις πωλήσεις τηλεοράσεων. Στην πιο μικρή κατηγορία του κλάδου, αυτή των ειδών εξοπλισμού γραφείου και αναλώσιμων, παρατηρείται επίσης πτώση των πωλήσεων κατά 1,6%, στα 15 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πωλήσεων των πολυμηχανημάτων.

Αντιθέτως, ανοδική τάση καταγράφουν οι πωλήσεις των μεγάλων οικιακών συσκευών. Στο τρίτο τρίμηνο του 2017 ο τζίρος της κατηγορίας αυξήθηκε κατά 4,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, ενώ στο εννεάμηνο του 2017 η αύξηση είναι 3,9% και οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 333 εκατ. ευρώ. Η αύξηση προέρχεται από τη σημαντική άνοδο των πωλήσεων στα πλυντήρια ρούχων, κυρίως διότι οι καταναλωτές αντικαθιστούν παλαιές συσκευές με πλυντήρια – στεγνωτήρια, καθώς και με πλυντήρια χωρητικότητας άνω των 8 κιλών. Αύξηση 2,9% καταγράφεται στις πωλήσεις φωτογραφικών ειδών και κατά 0,7% στις πωλήσεις μικρών οικιακών συσκευών.

Η Icap από την πλευρά της σε αντίστοιχη έρευνα εκτιμά ότι το 2017 ο κλάδος των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών θα κυμανθεί μεταξύ στασιμότητας και οριακής μείωσης. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την περίοδο 2009-2015, και με εξαίρεση το έτος 2014, η εν λόγω αγορά υποχωρούσε με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 6,3%.